Personeelstekort industrie loopt op terwijl de sector vergrijst

Een stukje van het industrieterrein Achtersluispolder.
Een stukje van het industrieterrein Achtersluispolder.
Foto: Google Street View

De industrie kampt met een flink personeelstekort: volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek komt nu al zestien procent van de bedrijven er door in problemen. Per 1000 banen van werknemers waren er aan het eind van het derde kwartaal 23 vacatures.

Het tekort aan personeel belemmert de productie, meldt het CBS, dat geen regionale uitsplitsing van de cijfers maakte. Landelijk gezien is het aantal vacatures waarvoor geen geschikte werknemer te vinden is, sinds 2008 niet zo hoog geweest. Bij fabrieken die machines produceren, repareren of installeren voor de maakindustrie heeft een kwart dringend extra personeel nodig. Dat komt vooral door de economische groei, waardoor de vraag sterk is gestegen.

Bedrijven die bouwmaterialen produceren krijgen – net als bouwbedrijven – te maken met de gevolgen van de overspannen woningmarkt. In het derde kwartaal had twaalf procent van deze bedrijven te weinig personeel, nu al bijna twintig procent.

Vergrijzing

De vergrijzing slaat hard toe in de industriƫle sector. Vorig jaar was ruim de helft van het personeel in de industrie 45 jaar of ouder, tegen 36,3 procent in 2005. Het percentage 55- tot 65-jarigen verdubbelde zelfs, van tien naar twintig.

De meest vergrijsde branche is de chemische industrie: 60,4 procent van de werknemers in die tak was vorig jaar 45 jaar of ouder. De farmaceutische industrie is het minst vergrijsd met 57,9 procent in die leeftijdscategorie. Voor de totale werkzame beroepsbevolking geldt dat 56,3 procent in 2016 jonger was dan 45.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen