Anode Energie failliet wegens uitblijvende leveringen

Foto: Wikimedia / Ivan Radic

Anode Energie vraagt faillissement aan. De onderneming met zo’n 14.000 directe en indirecte klanten voor kleinverbruik kwam in de problemen toen een partij waarbij  energie wordt ingekocht zijn verplichtingen niet nakwam, waardoor het bedrijf gas en elektriciteit plotseling tegen de sterk gestegen marktprijzen moest inkopen.

Dat redde het bedrijf niet, waardoor een bankroet onafwendbaar is. Anode Energie stelt in een persbericht dat het bedrijf zich wel had ingedekt tegen sterke prijsstijgingen op de energiemarkten, maar dat uitblijvende leveringen voor problemen zorgden. Er was niet genoeg geld in kas om tegen de huidige prijzen gas en stroom in te kopen. Zo was elektriciteit in november gemiddeld ruim vier keer zo duur als een jaar eerder en gas bijna zes keer zo duur. Nadat het faillissement is uitgesproken moet een curator de  klanten van het bedrijf onderbrengen bij andere energiemaatschappijen.

Ook gevolgen andere leveranciers

Anode Energie leverde onder de eigen merknaam energie aan klanten, maar kocht ook gas en elektriciteit in voor andere leveranciers. Het bedrijf zegt dat hun namen vertrouwelijk zijn. Oprichter en eigenaar Eric van Teeffelen schat wel in dat ook deze bedrijven het moeilijk kunnen krijgen door het faillissement van zijn bedrijf. Naast de 14.000 kleine klanten leverde Anode Energie energie aan circa 140 grootverbruikers.

Gas en elektriciteit zijn dit najaar fors duurder geworden. Dat komt door een combinatie van de koude winter die achter de rug is, relatief kleine Europese gasreserves en de sterk aangetrokken vraag naar energie door het economisch herstel van de coronacrisis. Eerder gingen Welkom Energie en Enstroga al failliet door de opgelopen marktprijzen.

Maandelijkse prijsaanpassing

Energiebedrijven Budget Energie en NLE gaan met ingang van komend jaar de variabele tarieven iedere maand aanpassen in plaats van eens per halfjaar. Zo lopen ze minder risico omdat ze prijsstijgingen gemakkelijker kunnen doorberekenen aan de klanten. Maar als de tarieven weer dalen profiteren klanten daar ook weer sneller van. Om te voorkomen dat de maandbedragen van klanten te veel gaan schommelen worden die herberekend op basis van verwachte prijzen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen