Einde van bij-abonnementen dure grap gezin treinreiziger

Foto: Flickr / Frans Berkelaar

Reizigersvereniging Rover begrijpt niets van het besluit van NS om reizen voor gezinnen fors duurder te maken. Door het afschaffen van de zogeheten bij-abonnementen zijn veel vaste klanten straks tientallen euro’s per maand duurder uit.

Treinreizigers met een NS-abonnement kunnen nu nog met flinke korting een bij-abonnement aanschaffen voor gezinsleden. Het spoorbedrijf heeft echter besloten per 1 maart 2022 alle bij-abonnementen op te zeggen en reizigers over te laten stappen op een regulier abonnement van NS Flex. Ter compensatie krijgen gedupeerden het eerste jaar 20 tot 50 procent korting. Rover laat weten veel klachten te kijgen van treinreizigers die hierdoor met een prijsstijging van tientallen euro’s per maand te maken krijgen.

Meer dan verdubbeling

Een bij-abonnement Dal Vrij, waarbij gezinsleden gratis reizen in de daluren, kost nu bijvoorbeeld 46 euro per maand en dat wordt volgend jaar 70 euro. Wanneer de korting in 2023 ook nog vervalt gaat het abonnement 110 euro per maand kosten – meer dan een verdubbeling vergeleken met het huidige tarief. Rover snapt het niet: ‘Terwijl er veel reizigers afhaken door de coronacrisis, maken NS het extra duur voor gezinnen om voor de trein te kiezen,’ concludeert directeur Freek Bos. ‘Intussen nemen autobezitters wel zonder noemenswaardige extra kosten hun gezinsleden mee op reis.’ Rover wil met NS  in gesprek over alternatieven.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen