Spoedtest.nl vrijgepleit van fraude, wel fouten gemaakt

Foto: Pixabay / Chiplanay

Spoedtest.nl heeft toch niet gefraudeerd met vaccinatiebewijzen, maar wel zijn er onrechtmatig op grote schaal herstelbewijzen afgegeven. Dat laat het ministerie van Volksgezondheid weten. Het uitgeven van herstelbewijzen na Covid-19 dient door de GGD te worden gedaan.

Spoedtest.nl is met ruim 100 locaties één van de grotere aanbieders van testen in Nederland en werd eerder deze week gesloten. Demissionair minister Hugo de Jonge liet toen weten dat er ‘sterke vermoedens’ waren dat er ten onrechte vaccinatiebewijzen waren afgegeven. Het ministerie had verdachte patronen opgemerkt en die voorgelegd aan een forensisch onderzoeksbureau, dat met de onterecht gebleken verdenking van fraude op de proppen kwam. Nu die van de baan is ‘is er geen directe aanleiding meer om de tijdelijke ontzegging van de toegang tot de CoronaCheck-app te handhaven,’ schrijft De Jonge vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Spoedtest.nl kan dus weer aan het werk, ook aan de Zuiddijk 94 in Zaandam. Het bedrijf heeft met het ministerie afgesproken geen gebruik meer te maken van het digitale portaal waarin coronapassen kunnen worden aangemaakt. Hoe het kan dat het onderzoeksbureau er zó naast kon zitten is nog onduidelijk. Daar volgen nog gesprekken over.

Reacties