Staking van 24 uur metaal- en technieksector voor betere CAO

Foto: Public Domain Pictures / CC0

Honderden technici, installateurs en monteurs in de metaal- en technieksector in Noord-Holland en Groningen hebben het werk neergelegd in een 24-uursstaking voor een betere CAO. In Velsen-Noord hebben zo’n 100 stakers zich gemeld bij het vakbondshuis, meldt een woordvoerder van de FNV.

De stakers maken zich onder meer zorgen over het grote aantal openstaande vacatures in de sector, het fysiek zware werk en de gevolgen van de inflatie op de koopkracht. Verder moeten ook jongeren als volwassene betaald worden, vinden ze. ‘We willen af van het jeugdloon. Als je achttien bent, ben je gewoon volwassen. Deze sector schreeuwt om jonge mensen, dan moet je ook goed loon bieden,’ aldus de woordvoerder.

Belabberd

Eerder was er al een ultimatum aan de werkgevers gesteld, maar dat werd afgewezen. De standpunten over onder meer het loon en een regeling voor zware beroepen liepen te ver uiteen. Het eindbod noemt de bond ‘belabberd’. De komende week wordt op meer plekken in het land gestaakt.

Er vallen bijna 320.000 mensen onder de CAO Metaal & Techniek, die geldt voor medewerkers van bedrijven in de kleinmetaal, de installatie- en isolatiesector, de carrosseriebouw en goud- en zilversmeden. Dat zijn bij elkaar ongeveer 28.000 bedrijven. Eerder dit jaar was er al een maandenlange stakingsgolf door personeel van grotere metaal- en technologiebedrijven, die onder de CAO Metalektro vallen. Vakbonden en werkgevers in deze sector sloten in juli een akkoord, waar de achterban in september mee instemde.

Reacties