Basic-Fit overtuigd van effectiviteit eigen coronacontroles

Foto: Google Street View

Fitnessketen Basic-Fit  controleert geen identiteitsbewijzen bij leden die met een coronatoegangsbewijs naar de sportschool gaan. Dat bevestigt een woordvoerster van het bedrijf met ruim 200 locaties in beheer na berichtgeving van Omroep Brabant. Het heeft een eigen digitaal controlesysteem opgezet met behulp van de ledenpassen.

De afgelopen dagen benadrukte het kabinet juist dat het verplicht is om naast de QR-code ook een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs te controleren om misbruik van codes tegen te gaan. Met ingang van dit weekend is het tonen van een geldige coronapas  verplicht voor een bezoek aan de sportschool. Een woordvoerster van Basic-Fit legt uit dat de QR-codes automatisch gescand worden bij de toegangspoortjes bij de sportschool. Om binnen te komen moeten leden ook hun lidmaatschapskaart scannen, waarmee hun identiteit bij de sportschool bekend is. Er komen geen mensen aan te pas bij het controleren van het toegangsbewijs.

Dubbele controle

Bij het checken van de QR-code is het de bedoeling dat de bezoeker ook zijn identiteitsbewijs laat zien. Wie het coronatoegangsbewijs controleert, ziet om privacyredenen alleen de eerste letter van iemands voor- en achternaam en diens geboortedag- en maand. Die zijn te controleren op het identiteitsbewijs. De zegsvrouw kon niet direct aangeven of Basic-Fit contact heeft gehad met de autoriteiten of zijn controlemethode toereikend is.

Frankrijk

De sportschoolketen controleert in Frankrijk op dezelfde manier de zogenoemde pass sanitaire. Het bedrijf benadrukt dat leden vooraf ook een tijdslot moeten reserveren met behulp van hun lidmaatschapskaart. ‘Je wil fitness toegankelijk houden voor iedereen die aan zijn of haar gezondheid wil werken. Dit systeem heeft zich sinds eind augustus al bewezen in Frankrijk.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen