Fort Assendelft moet hét kaasinstituut van de wereld worden

Foto: Kaasfort Amsterdam

Kaasgroothandel Bourgondisch Lifestyle in fort Zuidwijkermeer in Assendelft opereert sinds enige tijd onder de nieuwe naam Kaasfort Amsterdam. De onderneming van René Koelman levert al 20 jaar ambachtelijke kwaliteitskazen aan horeca en speciaalzaken in Nederland, België en Duitsland en exporteert ze naar verder weg.

De kaas- en delicatessenwinkels van Koelman in Beverwijk en Amsterdam blijven  Bourgondisch Lifestyle heten. In Assendelft zit nu de groothandel en de exportafdeling, die eerder in Beverwijk gevestigd was maar daar uit zijn jasje groeide. Fort Zuidwijkermeer met zijn dikke uit 1903 stammende muren en constante temperatuur biedt ideale omstandigheden voor het langzame rijpingsproces van vijf kaassoorten.

Bieb en kennisbank

Op kleine schaal worden er ook trainingen voor de horeca en retailers en consumenten gehouden. Koelman wil hét kaasinstituut voor ambachtelijke kaas van de wereld te worden, onder meer door het opzetten van een internationale kaasbibliotheek en een kennisbank. De bescherming van ambachtelijke kazen wereldwijd is hierbij het uitgangspunt.

Maître Fromager

Koelman is als eerste Nederlander ooit in 2008 benoemd tot Maître Fromager van het Guilde Internationale des Fromagers en is officieel ambassadeur van het Guilde in Nederland. Vanuit die rol jureert hij nationale en internationale kaasvakwedstrijden. Daarnaast geeft hij gastlessen aan horecascholen en vakopleidingen en is hij bezig met het opzetten van een kaasopleiding voor de horeca en de retail.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen