Gezondheid telt niet mee bij beoordeling vergunning McDonald’s

Foto: Flickr / Bill Benzon

McDonald’s kan geen toestemming voor een nieuwe vestiging onthouden worden omdat het assortiment het college niet aanstaat. ‘Een vergunnigaanvraag wordt verplicht beoordeeld op ruimtelijke effecten op de omgeving en kan niet om gezondheidsredenen worden geweigerd,’ is het antwoord op vragen van Rosa.

Bestemmingsplannen maken de vestiging van horeca al dan niet mogelijk en mogen er in een bepaald gebied cafés en restaurants komen dan zijn bepaalde branches – zoals fastfoodketens – daarvan niet op voorhand uit te sluiten. Raadslid Menno de Haas had dat wel graag gezien en wees in zijn schriftelijke vragen op het beleid voor de vestiging van (groot)winkelbedrijven, die niet overal welkom zijn. Het blijken onvergelijkbare grootheden: in het laatste geval is de uitsluting gebaseerd op ruimtelijk relevante aspecten en niet op calorieën in het aanbod.

Oppervlakte geen hinderpaal

De aanvraag van McDonald’s voor een vestiging op het Ankersmidplein is nog in behandeling, maar zal naar verwachting ook niet stuklopen op een te grote vloeroppervlakte voor horecazaken in een beperkt gebied. De Haas zag daarin een mogelijkheid om de hamburgerketen de voet dwars te zetten, maar met op dit moment alleen Bagels & Beans als horeca in het van toepassing zijnde bestemmingsvlak C4 blijft er voor McDonald’s genoeg ruimte over.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen