Rosa ten strijde tegen een McDonald’s in hartje Zaandam

Foto: Libreshot.com / CC0

Rosa trekt ten strijde tegen de mogelijke komst van een vestiging van McDonald’s op het Ankersmidplein in Zaandam. Raadslid Menno de Haas stelt in schriftelijke vragen dat Zaankanters voldoende mogelijkheden hebben om ongezond te eten. Het CDA liet zich eerder ook al sceptisch uit over het voornemen van de fastfoodketen.

In Zaanstad heeft iedere inwoner binnen een straal van een kilometer zo’n vijf ‘ongezonde voedingsverkooppunten’ en is de gemiddelde afstand tot de dichtstbijzijnde snackgelegenheid 600 meter, stelt De Haas. Het college staat vanuit economisch oogpunt niet negatief tegenover de komst van het restaurant, dat zou bijdragen aan een goede mix van horeca en detailhandel in het centrum van Zaandam.

En overgewicht dan?

Volgens De Haas zijn er in het betreffende gebied echter inmiddels al veel meer horecazaken gekomen dan oorspronkelijk het plan was, ‘waarmee deze mix in dit gedeelte van Inverdan al ver te zoeken is’. Eerder dit jaar stuurde een aantal gemeenten een brandbrief naar de minister met een noodkreet om gemeentes meer instrumenten in handen te geven in de strijd tegen overgewicht en op 1 september publiceerde  RTLNieuws een artikel waaruit blijkt dat een gemeente maar beperkt invloed kan uitoefenen op de vestiging van fastfoodrestaurants. Dat is raar, stelt Rosa, gezien alle inspanningen om overgewicht tegen te gaan.

Bestemmingsplan

McDonald’s heeft inmiddels ook ‘gezonde’ producten aan het assortiment toegevoegd, geeft De Haas, maar dat is maar een fractie van het aanbod ‘en niet de voor de hand liggende keuze van jongeren’. Bestudering van het bestemmingsplan leerde hem bovendien dat dit mogelijk aanknopingspunten biedt om de komst van het restaurant te blokkeren. De McDonalds-vestiging wordt 360 vierkante meter groter dan de maximaal toegestane 500 en waar in het gebied dat het bestemmingsplan dekt maximaal 1200 vierkante meter aan horeca mogelijk is, lijkt die grens met de komst van McDonald’s overschreden te worden.

Nieuw beleid

De Haas vraagt het college daarom of dat bereid is om te onderzoeken of er via het bestemmingsplan mogelijkheden zijn om de vestiging van een McDonald’s niet toe te staan en indien dat niet zo blijkt te zijn, welke alternatieven er dan wél zijn. ‘Voor de vestiging van (groot)winkelbedrijven hebben we in Zaanstad vastgesteld beleid, om de spreiding van bepaalde types winkel te sturen. Is het mogelijk om soortgelijk beleid te ontwikkelen voor fastfoodrestaurants in al hun verschijningsvormen en is het college bereid om dit beleid te ontwikkelen?’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen