Lidl heeft geleidelijke afschaffing verkoop rookwaren afgerond

Het filiaal van de discounter in Wormerveer.
Foto: Google Street View

Lidl is volledig gestopt met de verkoop van sigaretten en tabak. Het afbouwen van de verkoop van rookwaren in de 440 filialen dat in 2018 werd afgekondigd is afgerond, maakte de Duitse discounter vandaag bekend.

Lidl sloot zich toen aan bij de beweging Op weg naar een rookvrije generatie. Dat is een initiatief van de Hartstichting, KWF en het Longfonds en heeft als doel kinderen de kans te geven om rookvrij op te groeien. ‘Nadat we in 2018 deze stap bekend hebben gemaakt zijn we aan de slag gegaan om de verkoop van sigaretten en tabak gefaseerd af te bouwen,’ aldus een woordvoerster. ‘Alle filialen die we de afgelopen jaren hebben geopend waren meteen al rookvrij. De afbouw in de overige filialen is voorspoedig verlopen.’

Algehele ban

Er komt ook een algehele sigarettenban aan voor supermarkten, heeft het kabinet vorig jaar aangekondigd. Vanaf 2024 mogen supers in Nederland geen sigaretten meer verkopen. Een jaar eerder zal de verkoop van tabak via internet al verboden zijn. Alleen in tankstations, speciaalzaken en andere winkels, onder meer waar tijdschriften worden verkocht, kunnen rokers dan nog terecht.

Zo wil de overheid impulsaankopen voorkomen. Eerder zijn sigaretten, shag, sigaren en e-sigaretten om diezelfde reden al uit het zicht gehaald bij onder meer supermarkten. Door roken of meeroken overlijden jaarlijks veel mensen. Naar schatting gaat het om ongeveer 20.000 sterfgevallen per jaar.

Stoptober

De aankondiging van Lidl valt samen met het begin van Stoptober. Zoals elk jaar staat de maand oktober bij heel veel mensen in het teken van de strijd tegen hun rookverslaving. Vanaf vandaag zullen zij proberen om vier weken lang te stoppen met roken en om dat vervolgens ook vol te houden.

Reacties