Het hele jaar vrijstelling van precario voor terrassen

Foto: Flickr / Gerard Stolk

De gemeente gaat commerciële terrassen het hele jaar vrijwaren van precario. Dat was al geregeld tot 1 april, maar de vrijstelling wordt om de ondernemers te steunen uitgebreid tot heel 2021. Het tekort dat daarmee ontstaat op de gemeentebegroting wordt gedekt uit de coronasteun van het Rijk.

Het college stopt de middelen die vanuit Den Haag en door de provincie worden overgemaakt om de gevolgen van de virusuitbraak op te vangen in een speciaal potje met het label Vitaal Zaanstad. Ondernemers, organisaties, instellingen en inwoners die vanwege corona extra ondersteuning nodig hebben kunnen daar een beroep op doen. Wat er aan geld beschikbaar is, is dus afhankelijk van de gulheid van Rijk en provincie.

Ruim 30.000 euro

De restaurants en cafés zijn door de maatregelen tegen Covid-19 bijzonder getroffen en daarom is besloten om de coronareserve aan te wenden voor een langere precariovrije periode. Dat kost Zaanstad een opbrengst van 31.500 euro, maar in de pot om de stad vitaal te houden zit voldoende geld om die tegenvaller te kunnen opvangen. Een belofte die eerder al aan de horeca werd gedaan is hiermee geformaliseerd.

Reacties