Bedrijfsleven Zaanstreek bij zwaarst door corona getroffen regio’s

Foto: Pixbay / Peggy en Marco Lachmann-Anke

Het noordelijk deel van de Randstad lijkt het hardst geraakt door de coronacrisis. Het gaat naast de Zaanstreek om de regio’s Groot Amsterdam, Alkmaar en Utrecht en de agglomeraties Haarlem en Leiden/Bollenstreek. De bedrijvigheid nam er af en ook het vertrouwen van ondernemers daalde fors tijdens de pandemie.

Dit blijkt uit het vandaag gepubliceerde rapport Mijn regio in coronacijfers van de Kamer van Koophandel. Die vergelijkt daarin de coronaperiode, vijf kwartalen van april 2020 tot en met juni 2021 met de vijf kwartalen daarvoor, van januari 2019 tot en met maart 2020. Regio’s buiten de Randstad zijn over het algemeen minder geraakt door de pandemie en vooral de meer toeristische gebieden doen het daarbij goed, zoals Zuid Limburg en Zuidwest Friesland. Die lijken te profiteren van het sterk aantrekkende binnenlands toerisme.

In de regio Groot-Amsterdam is de bedrijvigheid in de coronaperiode afgenomen met negentien procent en de verwachting van ondernemers over de ontwikkeling van de conjunctuur, het ondernemersvertrouwen, zelfs met 27 procent. De pandemie en de overheidsmaatregelen om deze te beteugelen hadden onmiskenbaar invloed op de resultaten van het bedrijfsleven. De effecten van met name de twee lockdowns verschillen per branche en per regio. Daar geeft het KvK-rapport meer inzicht in.

Reacties