Instroom nodig in transport en logistiek: actieplan vandaag van start

Foto: YouTube / Horizon College

Door de vergrijzing en de jaarlijks verminderende instroom van studenten dreigt de groei van de sector transport en logistiek in Noord-Holland in de knel te komen. Het onderwijs en bedrijfsleven slaan nu de handen ineen om het toenemende tekort aan goed opgeleide werknemers terug te dringen.

Daarvoor is het actieplan Logmotion opgesteld, dat vandaag voor de duur van vier jaar van start is gegaan. Het moet jongeren en zij-instromers in Zaanstreek – Waterland en Noord-Holland Noord interesseren voor een MBO-opleiding en een baan in de sector. Om het actieplan te kunnen uitvoeren werd een subsidieaanvraag ingediend bij het Regionaal Investeringsfonds. Met het project is een bedrag van 2,5 miljoen euro gemoeid.

Aantrekkelijke opleidingen

Danica Zewald van het Horizon College is de projectleider van Logmotion. Zij legt uit wat er op stapel staat: ‘Logmotion gaat voor een verrijking en vernieuwing van het onderwijs zorgen. We gaan het bedrijfsleven meer bij het onderwijs betrekken, met meer praktijk in de lessen en meer lessen op locatie. We gaan twee fieldlabs ontwikkelen waar studenten in een simulatieomgeving nieuwe technieken leren. Alle inspanningen moeten ervoor zorgen dat de MBO-opleidingen Transport en Logistiek en Bedrijfsautotechnicus aantrekkelijker worden en meer studenten aantrekken. We willen een groei van 30 procent van het aantal studenten realiseren in 2025.’

Lege schappen

Het bedrijfsleven onderstreept het belang van het project. Jacco Rijkhoff van LVS Trucks uit Zwaag: ‘Als we dit project niet uitvoeren dan komen voertuigen stil te staan en zijn er lege schappen in de supermarkten omdat er onvoldoende mensen zijn om de voertuigen op de weg te houden. Daarom gaan we gastlessen geven, excursies organiseren en bieden we stages en materialen aan.’ Geïnteresseerde bedrijven kunnen nog aansluiten bij Logmotion.

Enorme groei

Binnen de sector Transport en Logistiek wordt de komende vijf jaar een enorme groei verwacht: logistiek medewerkers plus 52 procent, chauffeurs 39 procent en planners achttien procent. Concreet betekent dit dat er in de regio Zaanstreek – Waterland en Noord-Holland Noord en per jaar circa 1400 banen beschikbaar zijn, maar dat de uitstroom van nieuwe studenten slechts in de helft daarvan voorziet. Het gaat om de opleidingen Chauffeur Wegvervoer, Manager Transport & Logistiek, Logistiek Medewerker, Logistiek Teamleider en Bedrijfsautotechnicus.

De samenwerkende partijen bevinden zich in Noord-Holland boven het Noordzeekanaal en zijn het Horizon College, het Regio College, STO Noord-Kennemerland, STO West-Friesland, STO Kop van Noord-Holland, Bakker & Schilder Transport, Bejo, Brakenhoff, Breedijk Transport, Burg Group, Gomes N-H, Hanos, Hessing BV, Hoekstra Opleidingen, Kees Koopman Transport BV, LVS Trucks, Racktime, Scania, Simon Loos, Sectorinstituut Transport & Logistiek en PDZ Uitzendbureau.

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen