Aak wil Belgische fabriek sluiten, werk deels verplaatsen naar Zaandijk

Foto: Google Street View

Aak wil een fabriek in het Belgische Merksem sluiten en de productie verplaatsen naar Zaandijk en het Britse Hull. Er worden in Merksem, waar circa 100 mensen werken, voornamelijk margarines en bakvet geproduceerd voor de industriële markt op het Europese continent.

Aak wil de kostenefficiëntie verbeteren en het concurrentievermogen van het concern  vergroten. ‘We zullen onze sterke aanwezigheid op de Europese industriële bakkerijmarkt behouden en onze klanten blijven ondersteunen met dezelfde hoge mate van toewijding en service,’ aldus topman Johan Westman. Een sluiting van de Belgische vestiging zou leiden tot jaarlijkse kostenverlagingen en productiviteitswinsten van ongeveer vijf miljoen euro. Eind volgend jaar zou alles in kannen en kruiken moeten zijn.

Omwonenden niet blij

Omwonenden van de fabriek in Zaandijk zijn niet blij met al eerder bekend geworden plannen om daar uit te breiden en meer vrachtwagens in te zetten voor de aanvoer van grondstoffen en het afvoeren van de eindproducten. Op de nu al overbelaste, smalle Lagedijk vrezen bewoners dan voor een totale chaos én voor toenemende onveiligheid. Aak zou al hebben laten weten dat de Zaan slechts een heel beperkt potentieel heeft als alternatief, gezien de productieprocessen.

Revisievergunning

De producent van plantaardige oliën heeft een revisievergunning aangevraagd om te kunnen groeien en die aanvraag wordt nog bestudeerd door de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied. Het is onduidelijk of die vergunningaanvraag een voorbereiding op de voorgenomen sluiting van de Belgische fabriek is. Over dat laatste plan moet overigens nog overeenstemming worden bereikt met de vakbonden.

 

 

 

Reacties

Cookieinstellingen