CAO-akkoord tussen bonden en Bunge Loders Croklaan

Het fabriekscomplex in Wormerveer, naast De Adelaar.
Het fabriekscomplex in Wormerveer, naast De Adelaar.
Foto: Google Earth

De vakbonden FNV en CNV en het Amerikaanse beursfonds Bunge Loders Croklaan zijn het eens geworden over een nieuwe CAO. Het is nu aan de leden van de vakbonden om zich uit te spreken over het bereikte resultaat. Zij kunnen tot 11 juli hun stem uitbrengen.

De nieuwe CAO van de Amerikaanse oliën- en vettenfabrikant met ook bedrijfsonderdelen in Wormerveer heeft een looptijd van 22 maanden, vanaf 1 maart dit jaar tot en met 31 december 2022. Medewerkers krijgen een loonsverhoging van in totaal 5,5 procent: drie procent per 1 juni 2021 en 2,5 procent per 1 maart 2022. Omdat de eerste CAO-loonsverhoging niet bij de aanvang daarvan ingaat, is er een eenmalige vergoeding afgesproken van 400 euro bruto.

Moeizaam proces

Niels Suijker, bestuurder FNV Voedingsindustrie spreekt van ‘een moeizaam onderhandelingsproces’. ‘De Nederlandse directie deed aanvankelijk geen loonbod en stelde verder alleen verslechteringen van de CAO voor. We zijn van ver gekomen. Het belangrijkste geschil was dat het bedrijf de bestaande ouderenregelingen wilde uitkleden. Dat is niet alleen van tafel, de regelingen zijn zelfs wat beter geworden. Ook houden de werknemers hun premievrije pensioen.’

Generatiepact verbeterd

De vakbonden en BLC zijn het daarnaast eens geworden over een zwaarwerkregeling voor shiftmedewerkers, mechanics en functies met oproepdiensten. ‘Ook hebben we afgesproken dat de pilot generatiepact wordt verlengd. Werknemers kunnen vanaf zeven jaar voor de AOW-leeftijd aan het generatiepact deelnemen, dat was tot nu toe vijf jaar. Daarnaast maken ook 60-plussers die minder dan 30 uur per week werken voortaan aanspraak op extra vrije uren die voor 80 procent worden doorbetaald. Zo kunnen ook zij gezond oud worden.’

Grote speler

Bunge Loders Croklaan heeft naast de vestiging in Wormerveer met 350 personeelsleden een raffinaderij op de Maasvlakte in Rotterdam waar 80 mensen werken. Het concern produceert eetbare oliën en vetten voor de voedingsindustrie. Het moederbedrijf Bunge zette vorig jaar 41 miljard dollar om. Begin deze eeuw was Loders Croklaan nog een dochter van Unilever. Dat verkocht het bedrijf aan het Maleisische IOI, waarna het Amerikaanse Bunge het bedrijf in 2018 overnam. ‘Bunge doet het wereldwijd uitstekend, maar in het overleg met de directie in Nederland wordt toch vooral gewezen op de hoge loonkosten in Nederland,’ aldus de vakbondsman.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen