Nog heel veel vierkante meters nodig voor data

Foto: Pixabay / Chrisci

De bij de branchevereniging Dutch Datacenter Association (DDA) aangesloten datacenters verwachten de komende jaren 211.000 vierkante meter meer ruimte nodig te hebben. Twee derde daarvan moet binnen de Metropoolregio Amsterdam worden gevonden.

De groei vindt plaats in alle regio’s en de coronacrisis heeft deze groei in een stroomversnelling gebracht, meldt DDA. Regionale datacenters profiteerden van kostenoverwegingen van lokale bedrijven die vaker kiezen voor migratie naar een professioneel datacenter. De ‘datavloer-oppervlakte’ nam nam vorig jaar met zes procent toe tot 400.000 vierkante meter, waarvan 74 procent in de MRA.

Verdozing

De regio Amsterdam is een voorloper geworden op het gebied van duurzaam beleid, stelt de DDA. Zo is 88 procent van de ingekochte energie van de DDA-deelnemers groen. Intussen wil de provincie paal en perk gaan stellen aan de verdozing van het landschap door de steeds meer ruimte opeisende datacenters en distributiecentra. De laatste heeft Zaanstad ook; de eerste (nog) niet. De gemeente zit ook niet om datacenters te springen, want ze leveren in relatie tot hun omvang nauwelijks werkgelegenheid op.

Er zijn momenteel 57 datacenters in Noord-Holland, waaronder twee grote die worden gebruikt door Google en Microsoft voor opslag van data in Hollands Kroon. Bij 55 datacenters maken verschillende bedrijven gezamelijk gebruik van de snelle internetverbindingen rond Amsterdam.

Reacties