Verplichte zondagopening voor winkeliers: een landelijke testcase

Het winkelcentrum in Groningen dat een landelijke testcase lijkt te worden.
Het winkelcentrum in Groningen dat een landelijke testcase lijkt te worden.
Foto: Wikimedia

Er speelt een raar conflict in Groningen. Terwijl de verplichte zondagsluiting van winkels menigeen nog vers in het geheugen ligt, draait het in wijkwinkelcentrum Paddepoel om een verplichte zondagopening. Winkels die niet mee willen doen krijgen een boete.

Die sanctie wordt opgelegd door de Vereniging van Eigenaren, maar heeft inmiddels al tot Kamervragen geleid. De Groningse wethouder Joost van Keulen heeft de gemeenteraad gemeld te zullen ingrijpen als de zaak niet voor 1 december is opgelost. Een bemiddelaar heeft dat vooralsnog niet voor elkaar kunnen krijgen.

‘Zelf kunnen bepalen’

De gemeente zoekt nu uit welke juridische mogelijkheden er zijn om af te dwingen dat winkeliers zelf mogen bepalen of ze op zondag opengaan, schrijft RTV Noord. Kleine winkeliers weigeren hun zaak op zondag te openen, omdat dat ze meer geld kost dan het oplevert. Kees van der Staaij (SGP) en Lodewijk Asscher (PvdA) willen dat de regering op korte termijn in actie komt tegen de verplichte zondagsopening voor winkeliers.

De situatie in Zaanstad

In Zaanstad doet ongeveer de helft van alle winkeliers de zaak open op zondag, zonder die uren op een andere dag te compenseren. Extra omzet genereren is veruit de belangrijkste reden, maar ook dienstverlening richting de klant is een overweging. En die klant weet dit laatste te waarderen: heel veel Zaankanters gaan op zondag winkelen en zijn daar ook uiterst tevreden over, zo bleek eerder dit jaar uit een onderzoek.

Niet dat die zondag voor de Zaanse ondernemers een goudmijn is – een flink deel van de winkeliers zet dan minder om dan gemiddeld op andere dagen. Niettemin zei bijna 61 procent dat de totale weekomzet er wel door was gestegen.

Minder tijd voor een sociaal leven

Voor de winkels die nog steeds dicht zijn op zondag geldt een eenvoudige rekensom: een dag extra open kost meer dan het opbrengt. Maar het belangrijkste aspect is toch dat open zijn op zondag voor hen zou betekenen dat ze dan minder (en te weinig) tijd zouden kunnen besteden aan familie en vrienden. Voor een enkeling spelen religieuze overwegingen een rol. En het overgrote deel van de zesdaagse winkeliers in Zaanstad zei geen financiële schade te ondervinden van concurrenten die een andere beslissing hebben genomen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen