Vorig jaar 3,4 procent van de winkels verdwenen

Foto: Google Street View

Zaanstad telt volgens het CBS vier winkels per 1000 inwoners en is daarmee een middenmoter. Tussen 1 januari 2020 en een jaar later verdween 3,4 procent van de winkels en dat is een landelijke trend: op 1 januari dit jaar was in 61 procent van de Nederlandse gemeenten de winkeldichtheid lager dan een jaar eerder.

Op die laatste datim telde ons land 85.500 fysieke winkelvestigingen, bijna 900 minder dan een jaar eerder. Dat is in lijn met de gemiddelde daling sinds 2010, zodat een duidelijke invloed van de coronacrisis vooralsnog niet zichtbaar is, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek op basis van voorlopige cijfers. Sinds 2010 nam het aantal fysieke winkels af met 13.540, een daling van bijna veertien procent. Het aantal webwinkels daarentegen verviervoudigde in die periode bijna.

Verliezers en winnaars

Vorig jaar nam vooral het aantal fysieke winkels met non-food producten af (min 1,3 procent), terwijl het aantal winkels in voeding ongeveer gelijk bleef. De catergorie ‘lectuur en schrijfwaren’ kreeg met een daling van bijna vijf procent procent de grootste klap, terwijl het aantal boekenwinkels met bijna 2,5 procent kelderde. Daarnaast daalde onder meer het aantal kleding- en schoenwinkels, het aantal groentewinkels en ook het aantal winkels in audio- en video-opnamen nam relatief sterk af.

Winkels in computers en software deden het juist prima en noteerden een groeide van 2,5 procent. Ook waren er in 2020 meer warenhuizen (plus 2,2 procent), winkels in overige voedingsmiddelen (1,5 procent) en winkels in brood, banket en zoetwaren (eveneens een plus van 1,5 procent). Het aantal supermarkten bleef ongeveer gelijk.

Bron: CBS
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen