Proefopening horeca Utrecht eindigt met illegaal feestje

Foto: PxHere / CC0 Publiek Domein

De roep om de heropening van eerst de terrassen maar zo snel mogelijk ook de binnenruimtes van de horeca klinkt luider en luider, ook in Zaanstad. Burgemeester Jan Hamming heeft er tevergeefs voor gepleit in het beraad van de gezamenlijke hoofden van de veiligheidsregio’s. In Utrecht kregen ze de kans, maar dat eindigde zaterdagnacht in een zeldzaam staaltje ‘hoe gooi ik mijn eigen glazen in’.

Vijf cafés in die stad mochten meedoen aan een Fieldlab-proef met een heropening onder voorwaarden, die volgens de eerste berichten voorspoedig verliep. Maar naar nu blijkt kwamen zo’n 40 medewerkers van vier van die gelegenheden in één van de zaken bijeen om dat met een feestje te vieren. Ze wisten aan de politie te ontkomen door naar de bovengelegen woning te vluchten, nadat agenten waren afgekomen op een melding van geluidsoverlast. De Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma heeft de gemeenteraad inmiddels per brief laten weten ‘een indringend gesprek met de betrokken horecaondernemers’ te hebben gehad.

‘Passende maatregelen’

Dijksma belooft ‘passende maatregelen,’ zonder die nader te specificeren. De Fieldlab-proeven moeten uitsluitsel geven over de invloed van verschillende soorten sociale bijeenkomsten op de verspreiding van het coronavirus en de belangstelling om er aan deel te mogen nemen is groot. De zorgvuldig op een verscheidenheid aan aanbod geselecteerde Utrechtse horecagelegenheden mochten van vorige week woensdag tot en met zaterdag van 12:00 uur tot 21:45 uur open. Daarvan hebben in totaal rond 3000 mensen gebruik kunnen maken.

Reacties