Gevolgen ‘kaas hack’ nog steeds merkbaar bij AH

Even niet meer te krijgen...
Even niet meer te krijgen...
Foto: Albert Heijn

Voorverpakte kaas is nog steeds een schaars goed voor Albert Heijn, als gevolg van de hack bij logistiek dienstverlener Bakker. De problemen begonnen een week geleden en zijn nog steeds niet in alle supermarkten opgelost.

Nadat de computers van Bakker Logistiek met ransome-ware waren overgenomen door criminelen kon een deel van de vrachtwagens van het bedrijf niet meer uitrijden en dat zorgde voor lege kaasschappen hij AH. Door deze aanval en de gevolgen daarvan gaan er stemmen op om bedrijven die zich bezighouden met de voedselvoorziening tot de vitale infrastructuur te rekenen. Want wat met kaas kan gebeuren kan in principe ook de bevoorrading met bijvoorbeeld groenten of brood raken. Voor de vitale infrastructuur gelden strengere regels met betrekking tot cyberveiligheid en daarmee zou de kans op succesvolle hacks afnemen.

Ketenaansprakelijkheid

Expert Marcel Jutte van Hudson Cybertec is daar echter geen voorstander van: ‘Op een gegeven moment kun je overal wel iets vinden wat je op een of andere manier een vitaal bedrijf zou moeten maken,’ zegt hij in een interview met Process control. Hij gelooft meer in een organische groei, waarbij ketenaansprakelijkheid het kernwoord is. ‘Je zou je kunnen voorstellen dat Albert Heijn eisen gaat stellen aan de cybersecurity van hun toeleveranciers, of dat er voor die keten een soort keurmerk komt waaraan alle bedrijven moeten voldoen. Daar ligt wellicht een taak voor brancheverenigingen. Dit soort keurmerken en regels zijn er ook al voor hygiĆ«ne, dus waarom niet iets vergelijkbaars opzetten voor cybersecurity?’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen