Vierde grote stakingsactie transport en logistiek

Het AH-distributiecentrum in Zaandam.
Foto: Google Street View

De vierde grote stakingsactie in de sector transport en logistiek start vandaag bij het distributiecentrum van Albert Heijn in Pijnacker, waarna de actievoerders in personenauto’s in colonne naar Zaandam rijden. Het werk wordt voor 24 uur stilgelegd, zegt bestuurder Willem Dijkhuizen van FNV Transport & Logistiek.

Chauffeurs van UPS sinds 15 maart al drie stakingsacties gehouden. Vandaag leggen de chauffeurs die werken in de winkeldistributie het werk neer. De 150.000 werknemers in de sector transport en logistiek staken onder meer voor een loonsverhoging van 3,5 procent per 1 januari 2021. Op 8 maart liep een ultimatum aan de werkgevers af, die niet met de vakbonden mee willen bewegen. Aan de actie van vandaag doen ongeveer 150 chauffeurs mee van verschillende transportbedrijven die rijden op distributiecentra van supermarkten in Nieuwegein, Pijnacker, Tilburg en Zaandam.

24/7 in de cabine

Dijkhuizen voorspelt dat de actie nog ‘een ferm vervolg’ zal krijgen met stakingen bij andere distributiecentra. Naast een hoger salaris willen de chauffeurs in het beroepsgoederenvervoer verbetering van hun arbeidsomstandigheden, zoals een kachel en een airco in hun cabine. Volgens Dijkhuizen hebben ze die echt nodig: ‘Dit coronajaar zitten de mensen bijna 24/7 in die cabine vast.’ De FNV wil daarbij met werkgevers afspraken maken over een goede zwaar-werkregeling, die moet ingaan op 1 januari komend jaar.

Vitaal en zwaar

De vorige CAO voor de sector liep eind 2019 af en werd verlengd tot 1 januari 2021. De FNV en andere bonden wilden in november al onderhandelen over een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst. ‘Werknemers zijn het zat. Deze mensen hebben een vitaal beroep. Ze hebben een zwaar beroep. De sector draait prima. Het is tijd dat het personeel ook krijgt waar het recht op heeft ’, aldus Dijkhuizen. Op 12 april wordt een landelijke manifestatie gehouden in de regio Utrecht.

Reacties