Vraag naar kantoorruimte hier groter dan het aanbod

Foto: Pixabay / Frederico Meyer

De krapte op de kantorenmarkt zet ondanks de coronacrisis door in Zaanstad. Waar in de rest van het land die markt stagneert, blijft de vraag naar kantoorruimte hier op peil, zo blijkt uit Sprekende Cijfers Kantorenmarkten 2021 van makelaardij Kuijs Reinder Kakes en Dynamis.

In de afgelopen jaren zijn veel kantoorruimtes hier veranderd in woningen of hotelkamers. Mede hierdoor is de vraag naar kwalitatief goede kantoorruimte groter dan het aanbod. De aangeboden kantoorruimte is in Zaanstad al jaren stevig aan het dalen. Vijf jaar geleden stond er nog 50.000 vierkante meter kantoorruimte te koop of te huur, maar vandaag de dag is daar nog maar een fractie van over. Aan het einde van vorig jaar was er niet meer dan 3600 vierkante meter kantoorruimte in de aanbieding, bijna twee derde minder dan een jaar geleden. De verwachting is dat het tekort aan kantoorruimte dit jaar zal doorzetten. Een deel van de werknemers die door de crisis gedwongen zijn om thuis te werken zal, wanneer dat niet langer wordt afgeraden, terugkeren naar kantoor.

Geen nieuwbouw

Er staan geen grote nieuwbouwprojecten op de planning in Zaanstad. Door het gebrek aan nieuwbouw kunnen veel kantoorgebruikers niet de gewenste kwaliteit vinden in het huidige aanbod. De hogere kwaliteit van nieuwbouw voorziet namelijk in een behoefte van veel moderne gebruikers. Desondanks is er vorig jaar in totaal 15.650 vierkante meter aan kantoorruimte ingenomen door nieuwe gebruikers, 62 procent meer dan in het voorgaande jaar. De verhuizingen van een aantal grote gebruikers veroorzaakten de toenemende dynamiek in 2020. De drie grootste transacties waren samen goed voor ruim 6750 vierkante meter, bijna de helft van het totale volume.

Ligging allesbepalend

Normaliter wordt de kantorenmarkt van Zaanstad echter gedomineerd door verhuizingen van kleine gebruikers. In 2019 vond 90 procent van alle transacties plaats in het segment tot 250 vierkante meter. Dat het aantal grote transacties doorgaans beperkt blijft, wordt deels veroorzaakt door het gebrek aan geschikt aanbod. Bovendien zijn de grotere kantoorpanden minder in trek door hun veelal decentrale ligging.

De huurprijs voor kantoorruimte lag vorig jaar tussen de 75 en 180 euro per vierkante meter. De prijs is voornamelijk afhankelijk van de ligging. Om en nabij het station is de meest populaire plek voor kantoorzoekers, daar ligt de gemiddelde meterprijs twee keer zo hoog als in de rest van de stad. De verwachting is dat vooral in het duurdere segment de prijs licht zal stijgen dit jaar.

Reacties