Tekort aan kantoren loopt op in centrum Zaandam

Foto: Pixabay / Chief 22880

Het beschikbare kantorenaanbod loopt in het centrum van Zaandam sterk terug en er is nauwelijks meer kantoorruimte beschikbaar. Door het beperkte aanbod op centrumlocaties slaagt de kantorenmarkt van Zaanstad er onvoldoende in om te voorzien in de behoefte van veel kantoorgebruikers.

Dat blijkt uit het vandaag verschenen rapport Sprekende Cijfers Kantorenmarkten 2020 van Kuijs Reinder Kakes Makelaars & Adviseurs, partner in Dynamis. Na vijf opeenvolgende jaren van aanboddalingen kwam het totale kantorenaanbod in Nederland begin dit jaar uit op minder dan 2,9 miljoen vierkante meter en dat betekent vergeleken met het hoogtepunt begin 2015 bijna een halvering. Hoewel er kwantitatief een duidelijk tekort is, lopen met name de kwalitatieve tekorten verder op. Kantoorgebruikers kunnen nauwelijks nog ruimte vinden die voldoet aan de huidige wensen en eisen. Deze kwalitatieve schaarste verspreidt zich als een olievlek door Nederland, aldus het rapport.

Rappe afname

In Zaanstad zijn de afgelopen veel kantoorpanden herontwikkeld en nu in gebruik als woningen of hotels. Het overaanbod dat in de crisis ontstond is door deze transformatiewoede in rap tempo opgelost, maar de keerzijde is dat het aanbod aan kantoorruimte in Zaanstad inmiddels zeer beperkt is. Vorig jaar daalde het aanbod nog verder: in een jaar tijd werd ruim een derde minder meters aangeboden. Er stond begin 2020 nog slechts circa 9000 vierkante meter kantoorruimte te koop of te huur. Zowel in 2017 als in 2018 was het aanbod vergeleken met het voorgaande jaar al gehalveerd.

Locatie essentieel

Het beschikbare kantorenaanbod loopt voornamelijk in het centrum van Zaandam sterk terug: daar is nauwelijks kantoorruimte meer beschikbaar. Het huidige aanbod sluit steeds minder goed aan op de vraag, zien de experts. Huurders willen een vestiging dichtbij voorzieningen, zoals knooppunten van het openbaar vervoer. Nieuwbouw zou een oplossing kunnen bieden, maar de beperkte vraag vanuit grotere kantoorgebruikers werkt dat scenario tegen. Meer dan twee van de drie transacties betreft kleine kantoorunits met een oppervlakte van minder dan 250 vierkante meter.

Wormerveer minder in trek

In Zaanstad is vorig jaar in totaal bijna 10.000 vierkante meter kantoorruimte verkocht of verhuurd, bijna een vijfde minder dan in 2018. Dit jaar zal de vraag naar kleinere kantoorunits naar verwachting stabiel blijven. Mochten zich opeens toch enkele grote gebruikers aandienen, dan kan Zaanstad niet leveren. Wormerveer beschikt wel over een ruimer aanbod aan grotere kantoorvloeren, maar gebruikers zullen ’terughoudend zijn om zich hier te vestigen als gevolg van de decentrale ligging’.

Stationsgebied het duurst

De gemiddelde omvang van de gerealiseerde transacties ligt in Wormerveer aanzienlijk boven het gemeentelijk gemiddelde. De verkochte of verhuurde kantoren in Wormerveer hadden een omvang van ruim 550 vierkante meter; in Zaandam lag dit gemiddelde met 145 vierkante meter fors lager. Meer dan de helft van het aantal verhuurde en verkochte vierkante meter kantoorruimte is vooralsnog gelegen in Zaandam, als gevolg van het grote aantal transacties. Het prijsniveau in Zaanstad beweegt zich weer richting het niveau van voor de crisis. De duurste vierkante meters bevinden zich bij het station in Zaandam, met huurprijzen van gemiddeld 140 euro per vierkante meter.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen