Landelijk 65 mensen overleden kort na corona-inenting

Foto: Pixabay / Torsten Simon

Bijwerkingencentrum Lareb heeft tot nu toe 65 meldingen gekregen over een sterfgeval binnen één tot 26 dagen na inenting met een coronavaccin. Het gaat het om 55 ouderen van 80 jaar en ouder en tien tussen de 65 en 79 jaar. Allen hadden een kwetsbare gezondheid vanwege uiteenlopende ernstige onderliggende ziekten en/of de hoge leeftijd. Of er een directe link is met de vaccinatie is niet aan te geven.

Epidemioloog en directrice van  Lareb Agnes Kant onderstreept dat de overlijdens niet betekenen dat een bijwerking van het vaccin daarvan de oorzaak was. ‘In Nederland overlijden per week gemiddeld 750 tot 800 mensen in verpleeghuizen en 2000 80-plussers. Dit heeft verschillende oorzaken. Hier kunnen natuurlijk ook mensen bij zitten die pasgeleden zijn gevaccineerd,’ zegt zij. Volgens Kant lijken bij het merendeel de onderliggende gezondheidsproblemen de meest voor de hand liggende verklaring te zijn voor het overlijden.

Divers beeld

Het beeld van klachten na de vaccinatie is volgens Kant heel divers. ‘Bij sommigen kunnen bijwerkingen van het vaccin de kwetsbare gezondheid wel verslechterd hebben. Denk aan koorts, misselijkheid en een algemeen gevoel van je niet lekker voelen. Deze klachten zijn op zichzelf niet de oorzaak van het overlijden. Ze kunnen er echter wel aan bijgedragen hebben.’ Lareb ziet geen patronen in de klachten die wijzen op ernstige bijwerkingen waaraan mensen kunnen zijn overleden.

Meeste meldingen over Pfizer

Volgens de organisatie zijn er tot nu toe 5068 meldingen van bijwerkingen binnengekomen. Daarvan gingen 4716 over het vaccin van Pfizer/BioNTech. Daarnaast ontving het centrum 288 meldingen over het vaccin van Moderna en één over AstraZeneca. Van 63 meldingen was het type vaccin niet ingevuld. Volgens Lareb heeft zo’n 0,5 tot één procent van de gevaccineerden last van bijwerkingen. De meest voorkomende zijn spierpijn, hoofdpijn, vermoeidheid en je niet lekker voelen. Ook reacties op de prikplek zijn vaak gemeld. Hierbij gaat het om pijn, een zwelling of een warm gevoel. Deze klachten staan ook aangegeven op de bijsluiters.

Bij de meeste mensen verlopen de klachten mild en gaan ze na een paar dagen over. Lareb ontving ook tientallen meldingen over heftige allergische reacties, zoals uitgebreide huiduitslag en zwellingen rond de ogen of keel. Het gaat om meldingen die tot en met 21 februari zijn binnengekomen door Lareb zijn beoordeeld. Ze hebben betrekking op ongeveer 900.000 uitgevoerde vaccinaties. Bij de eerste melding van Lareb een week geleden was het dodental kort na de vaccinatie 35. Toen lag het aantal ingeënte personen rond de 650.000.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen