Petitie om heropening horeca te vieren met nationale feestdag

Foto: Luc Cataldi

Eigenaar Ad Schaap van horecaketen De Beren heeft het initiatief genomen voor de actie HorecaVrij en is een petitie gestart voor een nationale feestdag op het moment dat de eet- en drinkgelegenheden weer open mogen. In Zaanstad heeft de POV er bij het college voor gepleit om in elk geval de terrassen te heropenen. Het kabinet heeft de sector nog geen hoop gegeven.

‘We hebben een lange adem gehad en hebben ons te allen tijde aan de maatregelen gehouden. Nu is het tijd om weer aan de slag te gaan. Met de lente in aantocht en de dalende besmettingscijfers zien wij daar ook alle kansen voor. Wij, de consument en onze concullega’s zijn er klaar voor. Het aftellen kan beginnen. Als we straks weer open zijn, gaan we ook niet meer dicht. Het is goed geweest,’ zegt Schaap. De heropening van de horeca moet wat hem betreft groots worden aangepakt en een jaarlijks gebeuren worden. Naast het opstarten van een petitie worden er #horecavrij-vlaggen verkocht met bijbehorende posters.

Nederland groen kleuren

‘De heropeningsdag moet voelen als één groot feest en voor de huidige generaties als een bevrijding. We hangen letterlijk de vlag uit en laten Nederland groen kleuren,’ aldus de ondernemer. ‘Hoe mooi is het om de saamhorigheid van de horeca op zo’n manier terug te zien?’ De vlag is hier te bestellen. HorecaVrij wil minimaal 100.000 handtekening verzamelen en roept om die reden zoveel mogelijk horecagelegenheden en consumenten op om de petitie te ondertekenen. Dat is inmiddels bijna 1000 keer gebeurd.

Burgerlijke ongehoorzaamheid

Volgens voorzitter van branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland Robèr Willemsen lijkt het slechts een kwestie van tijd te worden voordat horecazaken tegen de regels in weer opengaan voor gasten. Nu er voor de sector helemaal geen versoepelingen zijn  aangekondigd zou die geen enkel perspectief meer hebben. ‘Het kan niet heel lang meer duren voordat mensen de deuren ondanks alles weer openen. Ik vrees dat ik dat niet kan tegenhouden,’ zei Willemsen gisteravond. ‘Wij krijgen steeds meer van dit soort signalen via apps, e-mails en social media.’

Rechtszaak

Bij horecaondernemers leefde de hoop dat een opening van terrassen onderdeel zou zijn van de kleine versoepelingen die het kabinet in het vooruitzicht had gesteld. ‘Alles wat in de buitenruimte kan, zou dan een heel logische stap zijn. Dus daar hadden we tot op de dag van vandaag op gehoopt. Kijk naar de pleinen en parken de afgelopen dagen, die zaten helemaal vol.’ Zijn branche-organisatie kondigde deze week een rechtszaak aan tegen de overheid. Zo wil KHN afdwingen dat de sector weer open mag. De organisatie ook inzage in de wetenschappelijke onderbouwing op basis waarvan het kabinet zijn besluiten neemt. Wanneer de zaak dient is nog niet bekend.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen