Positie arbeidsmigranten en uitbuiting in het vragenuur

Foto: Pixabay / Hany Alashkar

De SP ziet voor de gemeente een rol weggelegd in de aanpak van arbeidsuitbuiting en andere vormen van mensenhandel, omdat ook hier bedrijven werken met veel arbeidsmigranten die her en der in Zaanstad gehuisvest zijn. De fractie stelde dat al eerder aan de orde, maar kreeg nooit bevredigende antwoorden. Morgen volgt een nieuwe poging.

De partij voelt zich gesteund door het artikel Gemeenten aan zet in strijd tegen arbeidsuitbuiting op de website van het blad Binnenlands Bestuur, waarin verwezen wordt naar de Dadermonitor mensenhandel 2015-2019 van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen. Daarin staat dat de aanpak van arbeidsuitbuiting achterblijft en dat een gerichte lokale aanpak effectief kan zijn om verbeteringen te bewerkstelligen. Ook het Aanjaagteam bescherming arbeidsmigranten vindt dat gemeenten aan de bak moeten, aldus de SP.

Gelijkwaardige burgers

Tijdens het digiale vragenuurtje gaat de partij het college daarom bevragen over de stand van zaken in Zaanstad. Houdt de gemeente zich met het onderwerp bezig en zet het dagelijks bestuur daarvoor alle instrumenten in die de gemeente ter beschikking heeft? De SP is van mening dat arbeidsmigranten behandeld moeten worden als ‘gelijkwaardige en volwaardige deelnemers aan de Zaanse samenleving’ en wil weten op welke wijze wordt gepoogd dat voor elkaar te krijgen. Zijn kwetsbare sectoren en werknemers in kaart gebracht en is er bij alle gemeentelijke instanties op aangedrongen dat zij moeten controleren of er sprake is van arbeidsuitbuiting? De SP wil ook weten of Zaanstad op dit moment geld van het Rijk krijgt om arbeidsuitbuiting op te sporen en daar zo nodig op aan wil dringen om misstanden tegen te gaan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen