Nieuwe ronde TVL; extra zuur voor restaurant d’Swarte Walvis

Foto: Flickr / Jernej Furman

MKB-ondernemers die in dit eerste kwartaal financieel geraakt worden door de coronamaatregelen kunnen vanaf 15 februari 12:00 uur een (opnieuw) een aanvraag doen voor de regeling Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Dat is goed nieuws, maar zal door eigenaar Ruud Keinemans van restaurant d’Swarte Walvis met gemengde gevoelens ontvangen zijn. Want hij valt grotendeels buiten de boot.

Door corona is aan het licht gekomen dat het restaurant op de Zaanse Schans in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel te boek staat als groothandel, vanwege een verkeerde SBI-code. Deze Standaard Bedrijfsindeling geeft aan wat de hoofd- en de nevenactiviteiten van een bedrijf zijn en daarop wordt door de Rijksoverheid de financiële tegemoetkoming gebaseerd. En de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland doet er maanden over om de zaak recht te trekken. ‘Een hele vervelende kwestie,’ vindt POV-raadslid Ton Brekelmans. ‘Deze onderneming mag niet de dupe worden van een administratie fout, waarbij ik mij overigens wel afvraag of hier mogelijk ook een schuldvraag ligt bij de accountant.’

Omkijken naar elkaar

De TVL-regeling staat open voor alle sectoren en is volgens staatssecretaris van Economische Zaken Mona Keizer broodnodig: ‘Deze coronacrisis duurt veel te lang en het is loodzwaar voor ondernemers. Juist in deze tijd moeten we omkijken naar elkaar,’ zei zij bij de aankondiging van de uitgebreide hernieuwde regeling. Maar snel schakelen in individuele gevallen lijkt niet meer te bestaan in de vaderlandse bureaucratie, die aan het begin van de crisis vorig voorjaar juist een verfrissende hands on mentaliteit liet zien.

Cultuur versus horeca

‘De cultuursector wordt ruimschoots vanuit het Rijk, de provincie en zelfs door de gemeente gecompenseerd, waarbij Zaanse cultuurinstellingen die het geld helemaal niet nodig hadden van Zaanstad financiële steun ontvingen,’ moppert Brekelmans. ‘De Zaanse horeca moet het doen met een schamele fooi van het Rijk.’ En in het geval van d’Swarte Walvis dus een uitgeklede ‘fooi’. De POV’er heeft nog steeds niet verteerd dat de gemeenteraad van Zaanstad een motie verwierp om de horecaondernemers de onroerende zaakbelasting eenmalig kwijt te schelden, om zo wat financiële ruimte te scheppen. Hij gaat nu in de fractie bespreken wat er gedaan kan worden om Keinemans een helpende hand toe te steken.

 

 

 

  

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen