Restaurant d’Swarte Walvis tussen wal en schip door foute code

Foto: Facebook / Restaurant d'Swarte Walvis,

Restaurant d’Swarte Walvis op de Zaanse Schans moet maanden wachten op het rechtzetten van een SBI-code door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland om in aanmerking te komen voor financiĆ«le steun. Eigenaar Ruud Keinemans heeft daarom een dringend beroep gedaan op regiogenote Mona Keizer, staatssecretaris van Economische Zaken, om in te grijpen.

SBI staat voor Standaard Bedrijfsindeling en geeft aan wat de hoofd- en de nevenactiviteiten van een bedrijf zijn. Om in aanmerking te komen voor coronasteun zijn de codes die op 15 maart vorig jaar in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel stonden leidend. Die codes met terugwerkende kracht wijzigen om in aanmerking te komen voor een tegemoetkoming was niet toegestaan, luidde de waarschuwing al bij de eerste steunpakketten. Maar volgens de boeken is de hoofdactiviteit van d’Swarte Walvis een andere dan ‘restaurant’, hoewel gasten de onderneming al sinds 1966 niet anders kennen. Dat rechtzetten blijkt een bureaucratische nachtmerrie, maar betekent wel dat de Tegemoetkoming Vaste Lasten met 56 procent verminderd wordt.

Vier maanden wachten

De RVO maakt er een potje van, schrijft Keinemans aan Keizer. ‘Na bijna een jaar van rampspoed doet dat pijn, vooral in onze portemonnee. Wij hebben uw RVO op 1 december op de hoogte gebracht van deze omissie waarop u beloofde uiterlijk voor 19 februari (!!) met een antwoord te komen. Ofschoon het (Zaan)water ons inmiddels aan de lippen staat, heeft u ons lang laten wachten. U kwam met een antwoord: u heeft er nog geen tijd voor gehad ….. Maar wellicht lukt het dan wel voor 2 april, en anders nemen we contact met u op…,’ aldus een wanhopige ondernemer. Die vier maanden moet wachten op het rechtzetten van een administratieve fout.

Hij raadt de staatssecretaris aan om haar dienst een kijkje te laten nemen bij de collega’s van het Centraal Justitieel Incassobureau: ‘Die weten echt hoe het werkt.’ En nodigt haar uit om op de terugweg naar Volendam vanuit Den Haag eens te komen kijken. ‘Als we mochten hadden we u ook nog op iets lekkers getrakteerd. We zijn immers ….. een restaurant.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen