Waarom staan banken en fietsenrekken nog op Rozengracht?

Foto: PxHere / CC0 Publiek Domein

De VVD vraagt zich af waarom de banken en fietsenrekken nog steeds op de Rozengracht in Zaandam staan, hoewel die zouden worden verwijderd om de markt meer ruimte te geven. Hopend dat er spoedig ook weer kramen met non-food mogen staan, komen de kooplieden in de knel als er geen extra plekken kunnen worden gecreëerd.

Dat is overigens geen probleem dat op enig moment samen met corona zal verdwijnen, want ook de bouw van de Rozengrachttoren gaat van invloed zijn op de ruimte die beschikbaar is voor de markt. Het verplaatsen van de markt naar de Burcht is geen optie aangezien de markt dan te ver uit het centrum vandaan ligt en er al bij weinig wind geen kramen kunnen worden geplaatst in verband met de veiligheid, houdt raadslid Rina Schenk het college donderdag voor tijdens het digitale vragenuurje van de raad. Tijdens de eerste lockdown van vorig jaar vonden de kooplieden een tussenoplossing door de maximale breedte van de kramen terug te brengen tot acht meter. Maar dit leidt tot minder ruimte voor een aantal ondernemers en daarmee tot minder omzet.

Voldoende ruimte voor fietsen

Daarop werd het weghalen van de bankjes en de fietsenstalling als oplossing bedacht, maar daar is nog niets van gekomen. De VVD vindt dat er met de opening van de nieuwe fietsenstalling bij het station voldoende ruimte is gekomen voor het parkeren van fietsen, zodat dat geen reden hoeft te zijn om niet door te pakken. Schenk wil weten waarom het zo lang duurt en hoe het college gaat voorzien in de benodigde ruimte op de markt na een versoepeling van de coronamaatregelen en een toenemend aantal kramen. En wat als de bouw van de Rozengrachttoren daadwerkelijk van start gaat?

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen