Evenementenbranche wil meer aandacht voor financiële nood

Foto: Google Street View

De evenementenbranche gaat maandag onder het motto The show must go on aandacht vragen voor de financiële nood als gevolg van de coronamaatregelen. De bedrijven zien dat gesubsidieerde instellingen steun krijgen, terwijl zij worden overgeslagen. En dat terwijl ze altijd zelf de broek konden ophouden.

In Amsterdam willen Ziggo Dome, Afas Live en Westergas / A’dam Toren in aanmerking komen voor extra coronasteun van de overheid. ‘In de Ziggo Dome zijn onze inkomsten inmiddels 98 procent minder. Dat is keihard. En ik merk dat niet gesnapt wordt hoe onze business werkt,’ zegt directeur Danny Damman in Het Parool. Zijn collega Birgitte de Winter (Afas Live) wijst erop dat concertzalen vaak lang van te voren moeten programmeren: ‘Daarom strekken onze problemen zich nu al uit tot het najaar van 2021.’ Duncan Stutterheim (Westergas / A’dam Toren) voegde daaraan toe: ‘Niemand durft het nog te zeggen, maar je moet realistisch zijn: de festivalzomer van volgend jaar kun je waarschijnlijk afschrijven.’

Zaanstad

Volgens Damman is er sprake van ‘willekeur’ bij het verlenen van steun. ‘Wij zijn niet top of mind bij de mensen die subsidie geven omdat we het ons hele bestaan al zonder doen,’ zegt hij. Ook Zaanstad kent grote evenementenlocaties zoals Taets en de North Sea Venue, die al  al maandenlang geen grote activiteiten kunnen organiseren. Mede-eigenaar Michael van der Lee van MBG Productions betoogde in januari van dit jaar, toen de gemeenteraad sprak over de spanningen tussen de Norh Sea Venue en zijn buren, nog dat een feest dat op het laatste moment niet door kan gaan ‘catastrofaal’ zou zijn voor zijn bedrijf. Twee maanden later kon geen enkel feest waar dan ook meer doorgaan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen