Gemeenteraad wilde Touwen en Co hier houden, college ook?

Het karakteristieke bedrijfspand van Tenco aan de Oostzijde.
Foto: Google Street View

Verffabriek Touwen en Co – kortweg Tenco – stopt uiterlijk medio 2022 met de productie van verf en beits aan de Oostzijde in Zaandam. Het bedrijf verhuist naar een nieuwe, nog nader te bepalen locatie, maar die zou buiten Zaanstad liggen. De POV en PVV voorzien dat meer bedrijven onze gemeente de rug toe zullen keren als om hen heen steeds meer woningen worden gepland.

Voor de directie van Tenco was dat ook de doorslaggevende factor om het bedrijf te verhuizen. am het besluit, omdat de gemeente Zaanstad van plan is de huidige locatie in te zetten voor nieuwbouwwoningen. De activiteiten van de verffabriek zouden de bouwplannen kunnen vertragen of belemmeren, maar andersom beperken woningen op korte afstand de groei van Tenco. ‘Wij willen op deze ontwikkelingen vooruitlopen en kiezen daarom voor de verhuizing om zo de groei en bloei van de onderneming ook in de toekomst te borgen,’ zei directeur Peter Bras daarover. Ook scheepswerf Claasen maakt zo’n vlucht naar voren vanwege woningbouw en vertrekt naar Zwartsluis.

Uitvoering motie

De gemeenteraad nam eerder een motie van de twee partijen aan waarin het college wordt opgedragen om ‘samen met de betrokken partij, binnen de mogelijkheid van milieucontouren te zoeken naar en geschikte, nieuwe locatie voor de firma Touwen & Co binnen de gemeente Zaanstad┬┤ en om ‘een uiterste inspanning te doen om de firma Touwen & Co voor de gemeente Zaanstad en zijn inwoners te behouden’. De PVV en POV willen nu van de gemeente alle documentatie krijgen die aangeeft wat er is gebeurd om die motie uit te voeren: mailwisselingen, gespreksverslagen, sms’jes, WhatsApp-berichten, aanbiedingen, voorwaarden en mogelijkheden die gezocht zijn en wat dies meer zij.

HoogTij

‘Aangezien het hier gaat om het uitvoeren van een motie is het niet meer dan logisch dat dit openbaar verstrekt wordt, en niet onder geheimhouding,’ aldus de indieners van het verzoek. De VVD is en voorstander van het laatste, zo bleek vorige week. Daaruit zal dan ook blijken waarom een verhuizing naar HoogTij waarover eerder werd gesproken niet van de grond is gekomen. Het bedrijf heeft zich geori├źnteerd op andere mogelijkheden in de Zaanstreek maar ziet die niet, meldde het Noordhollands Dagblad.

 

 

 

 

Reacties