Trouwe klanten mede-eigenaar van Blokker, maar geen zeggenschap

Foto: Google Street View

Topman Michiel Witteveen van winkelketen Blokker wil zijn klanten mede-eigenaar laten worden van de onderneming met de uitgifte van certificaten aan trouwe winkelbezoekers. Klanten kunnen ervoor kiezen om bij aankopen een fractie van het aandelenkapitaal in bezit te krijgen, een Blokje Blokker.

Blokker maakt daarvoor gebruik van het loyaliteitsprogramma Blokker & Jij. Via dat programma ontvangen klanten bij besteding van iedere vijf euro, online of in de winkel, een spaarpunt. Die kunnen ze binnen Blokker & Jij inzetten voor voordeelacties, of kiezen voor de Blokjes Blokker. Een certificaat van een aandeel kunnen ze bemachtigen met 20 spaarpunten. Wanneer de keten Blokker winst maakt en dividend uitkeert hebben Blokjes-houders ook recht op dividend. Het is nog niet bekend hoeveel van het aandelenkapitaal uiteindelijk beschikbaar komt voor de Blokjes.

Overgewaaid uit de VS

Witteveen, die de keten in april vorig jaar overnam sprak eerder de ambitie uit om Blokker eind volgend jaar weer winstgevend te krijgen na jaren van aanhoudende verliezen. Daarbij gaat Blokker op termijn mogelijk ook naar de beurs. Houders van Blokjes Blokker krijgen anders dan de aandeelhouders geen zeggenschap over de koers van de onderneming. Dat klanten mede-eigenaar zijn van een winkelketen wint met name in de Verenigde Staten steeds meer aan populariteit. Met name door de coronapandemie zijn meer particulieren begonnen met beleggen.

Reacties