Rond 40 miljoen beschikbaar voor compensatie vuurwerkbranche

Foto: Pixabay / Phúc Mã

Vuurwerkverkopers krijgen van het Rijk zo’n 40 miljoen euro compensatie omdat er dit jaar een verbod komt op de verkoop en het afsteken van vuurwerk. Het eenmalige verbod moet voorkomen dat de zorg nog zwaarder wordt belast. In een advertentie betoogde de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland gisteren nog dat de politiek corona misbruikt om een algeheel vuurwerkverbod te forceren.

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur onthulde het vuurwerkverbod vandaag na de ministerraad. Eerder deze week lekte al uit dat er een vuurwerkverbod zou komen, maar dat was nog niet door het kabinet bevestigd. Handelaren hebben al vuurwerk gekocht voor de komende jaarwisseling en zitten nu zonder inkomsten. Het vuurwerk hoeft niet vernietigd te worden, omdat het volgend jaar ook nog kan worden verkocht. De politie Zaanstreek vroeg volgers op Facebook om reacties op een vuurwerkverbod en dat valt bij velen niet in goede aarde. ‘Dan maar naar Duitsland’ of naar België’ is voor een aantal mensen die reageerden de oplossing en ‘niet te handhaven’ kwam ook met enige regelmaat voorbij.

Gesprek

De vuurwerkbranche is door het kabinet uitgenodigd om volgende week te komen praten, zei voorzitter Marcel Teunissen van de belangenvereniging van de verkopers eerder vandaag. Bij de laatste jaarwisseling kwamen ongeveer 1300 mensen in het ziekenhuis en bij huisartsenposten terecht omdat ze vuurwerkletsel hadden opgelopen. De ziekenhuizen zijn nu overbelast door het coronavirus. Ook moet het vuurwerkverbod de politie ontlasten, die moet toezien op de naleving van de coronamaatreglen. De zorg en de politie zijn een groot voorstander van het algehele verbod in deze coronatijd. De opslag wordt volgens het Rijk geen probleem: veel importeurs hebben naast opslaglocaties in Nederland ook de beschikking over locaties in Duitsland. Hiermee is er naar verwachting voldoende ruimte.

Reacties