‘Landelijk vuurwerkverbod op komst voor deze jaarwisseling’

Foto: Pixnio / CC0

Er komt deze jaarwisseling een landelijk verbod op de verkoop en het afsteken van vuurwerk, bevestigen Haagse bronnen na berichtgeving van de NOS. De voorzitters van de 25 veiligheidsregio’s drongen daar vorige week al op aan, om de hulpdiensten te ontlasten. Ook de politie en een aantal partijen in de Tweede Kamer is er voorstander van.

Er wordt morgen over vergaderd en besloten, aldus minister Ferdinand Grapperhaus  van Justitie en Veiligheid. ‘We hebben goed geluisterd wat er uit alle geledingen uit de maatschappij is gekomen,’ wilde hij er slechts over kwijt. Er wordt nog druk gesproken over compensatie voor de verkopers van vuurwerk, die hard worden getroffen door de maatregel. Daarvoor worden waarschijnlijk tientallen miljoenen euro’s uitgetrokken. De redenering achter een verbod is dat de hulpdiensten vanwege de coronacrisis al overbelast zijn, en zij de schade en gewonden die met elke jaarwisseling gepaard gaan als gevolg van vuurwerk er slecht bij kunnen hebben.

Plaatselijke verboden overbodig

‘Vuurwerk zorgt niet alleen voor schade en legt een enorme druk op de hulpdiensten, het brengt dit jaar ook veel onzekerheid en spanningen met zich mee,’ zei burgemeester van Nijmegen Hubert Bruls, de voorzitter van het Veiligheidsberaad vorige week. In Zaanstad dienden GroenLinks en de Partij voor de Dieren voor de Dieren een agenda-initiatief in om vuurwerk dit jaar plaatselijk te verbieden. In Oostzaan was die beslissing al genomen. Een landelijk verbod maakt plaatselijke discussies overbodig en voorkomt een lappendeken van gebieden waar wel en waar geen vuurwerk mag worden gekocht en afgestoken.

Reacties