PvdD en GL willen totaalverbod vuurwerk deze jaarwisseling

Foto: Pixabay / M. Harris

De Partij voor de Dieren en GroenLinks stellen voor om de komende jaarwisseling de hele gemeente tot een vuurwerkvrij gebied te verklaren. Ze vrezen dat de bij velen steeds kortere lontjes die door alle restricties als gevolg van corona veroorzaakt worden tijdens de viering van Oud en Nieuw tot oplopend geweld tegen de hulpdiensten zullen leiden.

Maatregelen als maximaal drie gasten thuis, buiten maximaal in groepjes van vier op anderhalve meter afstand en geen alcoholverkoop na acht uur ‘s avonds zullen in ieder geval tot medio november van kracht blijven, maar de ontwikkelingen rond de aantallen besmettingen met het virus geven geen aanleiding om snel daarna versoepelingen te verwachten. Bij meerdere bedrijven is al besloten dat de deuren tot medio januari gesloten blijven om te voorkomen dat er snel opnieuw een infectiegolf ontstaat, schrijven Melchior Mattens (PvdD) en Romkje Mathkor (GL) in een agenda-initiatief. ‘De kans is dus groot dat we met kerst en Oud en Nieuw nog steeds te maken hebben met extra maatregelen.’

Extra geweld verwacht

Ter voorbereiding op het doemscenario dat ook de feestdagen op anderhalve meter van elkaar in relatieve afzonering moeten woren doorgebracht willen de twee met de raad praten over voorzorgsmaatregelen. ‘Te verwachten valt dat weerstand tegen overheidsmaatregelen verder zal groeien. Onlangs benadrukte de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid dat er steeds meer dreiging van geweld lijkt uit te gaan van groepen mensen die overtuigd zijn van complottheorieën rondom het coronavirus. Ook zien we dat de handhaving van een mondkapjesplicht in het OV leidt tot extra geweld en dat supermarkten vanuit veiligheidsoverwegingen eerder dichtgaan,’ zo onderbouwen ze hun betoog.

Groter risico op verspreiding

De nieuwjaarsnacht is ook zonder een epidemie vaak heftig en wanneer BOA’s en politiemensen ditmaal op coronamaatregelen moeten gaan handhaven, lopen volgens de twee partijen hulpverleners extra risico’s. ‘Bovendien: hoe meer ongeregeldheden, hoe groter de kans op verspreiding van het virus onder de hulpverleners. Het afsteken van vuurwerk leidt er ook toe dat mensen naar buiten gaan, bij elkaar gaan staan, elkaar gelukkig nieuwjaar wensen, wat óók de verspreiding van het virus kan versnellen.

Meer ideeën?

Wetende dat het grootste deel van het vuurwerk dat mensen verwondt en dat wordt afgeschoten richting hulpverleners legaal vuurwerk betreft, vinden de indieners van het initiatief het wenselijk om de aanwezigheid van alle soorten vuurwerk tijdens de komende jaarwisseling zo veel mogelijk terug te dringen en te komen met ‘eenduidige instructies voor het publiek en handhaving’. Dan is een gedeeltelik verbod volgens hen geen optie. Binnenkort horen we hoe andere partijen tegen deze zaak aankijken en mogelijk meer of andere maatregelen in gedachten hebben die de veiligheid van de hulpverleners kunnen waarborgen.

Reacties