Anbo en supers niet blij met verplichte ouderenuurtjes

Foto: Pixabay / Tumisu

Ouderenbond ANBO noemt het ‘stigmatiserend en onnodig,’ maar het ouderenuurtje komt terug in de supermarkten. Die zijn volgende week twee keer per dag een uur alleen open voor ouderen en mensen uit kwetsbare groepen. Bijna allemaal doen ze dat tussen 07:00 en 08:00 uur ’s en ze kiezen daarnaast een ander uur uit dat bij de lokale situatie past.

Ook het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel is niet blij met de plicht die het kabinet de winkels eerder deze week oplegde en noemt het een ‘overhaast en ondoordacht besluit’. Volgens het CBL werkten honderden supermarkten sinds het begin van de coronacrisis met speciale openingstijden voor kwetsbare klanten. Ook is er op veel plekken extra service zoals een lokale bezorgdienst, aldus het CBL. Maar er zijn ook supermarkten die er weer mee zijn gestopt, omdat er in hun buurt geen behoefte aan bleek te zijn. ‘Het kabinet heeft dit maatwerk genegeerd,’ aldus de brancheorganisatie. Die gaat het effect van de speciale openingsuren na een week evalueren met de winkels en vertegenwoordigers van de doelgroepen.

Irritatie

Het CBL wijst er net als de ANBO op dat ouderen niet verplicht zijn om tijdens de speciale uren te komen maar de hele dag hun boodschappen kunnen doen. Gevreesd wordt dat de ouderenuurtjes voor irritatie zullen zorgen bij mensen die dan op hun beurt zullen moeten wachten. Wanneer iedereen anderhalve meter afstand houdt is het risico op een besmetting met corona bovendien uiterst gering, aldus de vertegenwoordiger van de supermarktbranche. Aan het begin van de eerste coronagolf stelden supermarkten hun deuren in de vroege uurtjes ook al open voor uitsluitend ouderen. Dat werkte niet naar behoren omdat veel ouderen op dat moment vaak thuiszorg kijgen, stelt de ANBO achteraf vast. De ouderenbond ziet meer in het inzetten van een gastheer- of vrouw die wijst op de anderhalve meter afstand en die helpt bij het schoonmaken van de winkelwagentjes.

Reacties