Vijftien claims voor provincie wegens extra stremming Wilhelminasluis

De sluis is al jarenlang een bouwput.
De sluis is al jarenlang een bouwput.
Foto: Gemeente Zaanstad

De provincie heeft naar aanleiding van de hernieuwde stremming van de Wilhelminasluis in Zaandam afgelopen juni en juli nadat hij net weer open was gegaan voor de scheepvaart vijftien schadeclaims ontvangen. De claims worden onderzocht en de provincie denkt begin oktober duidelijkheid te kunnen verschaffen over de verdere afwikkeling, meldt de krant voor maritiem Nederland Schuttevaer.

De Algemeene Schippers Vereeniging riep leden die schade leden door de stremming eind juni op om per direct schadeclaims in te dienen in Haarlem. Gebruikers moesten opeens zestien uur omvaren nadat Zaanstad de sluis voor hen sloot omdat de voor de renovatie van het complex verantwoordelijke aannemer Heijmans camera’s had geplaatst die de sluisbedienaren in het Havenkantoor onvoldoende zicht boden op wat er zich afspeelde.

De compleet overvallen binnenvaartsector reageerde vol ongeloof en ook de branchevereniging Koninklijke BLN-Schuttevaer repte meteen over schadevergoedingen. Dát de sluis om veiligheidsredenen werd gesloten kon overigens wel op begrip rekenen,  ‘zeker in het achterhoofd houdende dat bij ongevallen zoals eerder in Zaanstad degene die vervolgd wordt de bedienaar is en niet degene die verantwoordelijk is voor de plaatsing van camera’s en dergelijke’. Maar de ontevredenheid over de staat waarin de sluis op dat moment verkeerde was toch al groot.

Sinds 1 augustus is de sluis weer onbeperkt te gebruiken voor de beroepsvaart, nadat eerder bloktijden het leed al wat hadden verzacht. De recreatievaart mag er nog steeds niet door. Kleinere boten kunnen gebruikmaken van de naastgelegen Groote Sluis, maar de grotere exemplaren moeten het hele jaar nog omvaren.

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen