Coop stapt over op biologisch afbreekbare vleesverpakkingen

Thuis in de compostbak gooien is geen goed idee: dan breekt de schaal niet goed af.
Thuis in de compostbak gooien is geen goed idee: dan breekt de schaal niet goed af.
Foto: Pixabay

Coop stapt over op biologisch afbreekbare vleesverpakkingen. Vanaf medio oktober zit al het biologische vlees van de supermarkt in een verpakking die in de GFT-bak kan.

Volgens chef Wim van den Burg van de afdeling Vers van de keten betekent dit dat meer dan een miljoen verpakkingen per jaar niet meer bij plastic belanden, maar in de groene afvalbak om te worden gecomposteerd. De milieuvriendelijke verpakking is op het oog niet van een traditionele vleesschaal te onderscheiden, maar mag inclusief het absorptiematje, de afdeklaag en de bestickering bij het GFT-afval worden gegooid.

Polymelkzuur

De vleesschaal op basis van polymelkzuur wordt gemaakt met hernieuwbare plantaardige grondstoffen (maïszetmeel of suikerriet). Polymelkzuur is biologisch afbreekbaar in industriële composteringsinstallaties. In Beuningen en Waalwijk worden plastic potjes voor plantjes in de tuin geproduceerd op basis van biologisch afbreekbare plastics gebaseerd op polymelkzuur, oftewel PLA. Deze zijn duurder dan de standaardversie van plastic, maar de marketingwaarde weegt op tegen de meerprijs. Het materiaal wordt door amateurs ook veel gebruikt voor 3D-printers. Het wordt dan in de vorm van filament op rollen aan een printer gevoed.

Van den Burg: ‘Onze uitdaging is nu om onze klanten te informeren én hen er toe aan te zetten de verpakkingen ook daadwerkelijk bij het GFT te doen.’ Dat dit kan wordt dan ook op de nieuwe verpakkingen vermeld.

Reacties

Cookieinstellingen