Prototype nieuw zonnepaneel dat Energyra gaat maken onthuld

Foto: Energyra

De in West-Knollendam gevestigde zonnepanelenfabrikant Energyra, kenniscentrum TNO en het Duitse onderzoeksinstituut International Solar Energy Research Centre (ISC Konstanz) hebben het nieuwe zonnepaneel IconIQ onthuld dat in Zaanstad geproduceerd gaat worden. TNO en ISC Konstanz hebben samen de technologie ontwikkeld.

Het gaat volgens TNO om de eerste stap van het onlangs opgerichte innovatieconsortium IconIQ-GreenFab naar het opzetten van een high-performance productie van zonnepanelen in Europa. In het consortium spelen de drie organisaties een leidende rol. Het prototype van het paneel IconIQ is gebaseerd op de eerder door ECN in Petten – nu onderdeel van TNO – ontwikkelde backcontact-technologieDeze maakt het mogelijk om zonnecellen te verwerken in panelen met een hoog rendement, een betere esthetiek en een grotere vormvrijheid.

Mooier in te passen

Zichtbaar voordeel is dat de zonnepanelen mooier ingepast kunnen worden in de bebouwde omgeving. De cellen die in het IconIQ-paneel zitten en voor het hoge rendement zorgen zijn gebaseerd op de nieuwste beschikbare technologie op dit vlak: de Zebra IBC (Interdigated Back Contact) zonnecel. Deze celtechnologie is ontwikkeld door ISC Konstanz. Voor de Euopese Unie is het van groot belang om PV-panelen, die nu vooral uit Azië komen, weer op industriële schaal in Europa te gaan produceren.

Banengenerator

Concurreren met de grootschalige en goedkope productie uit Azië is volgens Energyra en TNO alleen mogelijk als er in de EU een geïntegreerde waardeketen wordt gevormd die op termijn vijftien miljoen zonnepanelen per jaar produceert. Productie dicht bij huis voorkomt ook transport van grondstoffen naar en import van panelen uit Azië, wat de CO2-voetafdruk van zonnepanelen verder verbetert. Daarnaast zal productie van zonnepanelen in de EU zo’n 3000 directe banen opleveren en in het totale ecosysteem, inclusief toeleveringsbedrijven, naar schatting 15.000 banen.

Geen lood, geen fluor en geen PFAS

Volgens directeur Daniël Kuijk van Energyra Europe BV combineert het IconIQ-zonnepaneel twee hoogwaardige technologieën: de Zebra-zonnecel, die geen metallisatie aan de voorkant heeft en daardoor een hoog rendement produceert, en de door TNO ontwikkelde backcontact-moduletechnologie. ‘Deze biedt vele voordelen, zoals de loodvrije, soldeerloze contactering en een sterk verbeterde robuustheid in flexibele toepassingen. Het laatste vertaalt zich in een buitengewone levensduur. Dat ons paneel niet alleen loodvrij is maar ook vrij is van fluor en PFAS is voor ons misschien een no-brainer, maar dit geldt zeker niet voor de gangbaar verkrijgbare panelen.’

 

 

 

Reacties