Jeugdzorg trapt actieweek zorg voor niet-gratuite waardering af

Foto: Pixabay / Anthony

De FNV houdt vanaf dinsdag 1 september de hele week acties in Den Haag voor de zorg, die ook online worden uitgezonden. Er is te weinig échte waardering en een te hoge werkdruk en er wordt wel geapplaudisseerd voor maar niet geïnvesteerd in de medewerkers.

Vier dagen achtereen komen de verschillende zorg- en welzijnssectoren in actie voor betere arbeidsvoorwaarden, minder werkdruk en meer autonomie. Onder meer werkers in de jeugdzorg, de ziekenhuizen en de gehandicaptenzorg houden bijeenkomsten om hun zorgen te uiten over hun arbeidssituatie. De week wordt afgesloten op zaterdag 5 september met een online demonstratie, een samenwerking van vakbonden en de SP, GroenLinks en de PvdA.

Jeugdzorg

Op 1 september trappen jeugdzorgmedewerkers tussen 13:30 en 15:00 uur de actieweek af. Ondanks ruim drie jaar actievoeren en beloftes van minister Hugo de Jonge zijn er volgens de FNV en duizenden jeugdzorgmedewerkers geen verbeteringen te zien. Vanwege corona zijn er dit derde jaar geen duizenden mensen op de been, maar zal een groep van 250 jeugdzorgwerkers uit heel Nederland namens hun collega’s deelnemen aanwezig zijn op de manifestatie met toespraken, opiniepeilingen, filmpjes van politici, online deelname aan de internetconsultatie van minister Hugo de Jonge en een minuut stilte voor de duizenden kinderen, gezinnen en medewerkers in de jeugdzorg.

Het overige programma ziet er als volgt uit:

 • 2 september tussen 10:30 en 12:30 eer: Sociaal werk: juist nu
  Sociaal werk is meer dan ooit nodig, maar waardering en geld ontbreken. Sociaal werkers sturen open brief aan Den Haag.
 • 2 september van 14:00 tot 15:30 uur: Gehandicaptenzorg
  Op deze actiebijeenkomst wordt een statement voor meer veiligheid, waardering en zekerheid gelanceerd.
 • 3 september van 11:30 tot 13:00 uur: Ziekenhuizen, UMC’s en GGZ
  Verpleegkundige Anique leest de alternatieve troonrede voor. Zorgwerkers uit de verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg brengen een boodschap aan Den Haag.
 • 3 september van 13:45 tot 15:15 uur: Verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg
  Zorgwerkers uit deze sector brengen eveneens een boodschap aan Den Haag.
 • 3 september van 16:00 tot 17:00 uur: Minder markt, meer samenwerking
  Veel problemen in de zorg zijn een direct gevolg van de invoering van marktwerking. Wat gaat er mis? De organisatoren van de protestweek geven hun verhaal mee aan de politiek.
 • 4 september van 11:00 tot 13:00 uur: Kinderopvang
  Pedagogisch medewerkers vertellen hun verhaal en gaan in gesprek met politici over de werkdruk en de bureaucratie.
 • 4 september van 14:00 tot 16:00 uur: Internationaal
  Een debat met vakbondsvertegenwoordigers uit heel Europa. Hoe heeft de zorg kunnen functioneren tijdens het hoogtepunt van de coronacrisis?
 • 5 september om 14:00 uur de online demonstratie

Om de veiligheid van de zorg(medewerkers) te garanderen worden veel onderdelen online uitgezonden en is het deelnemersaantal gemaximeerd. Uiteraard worden ter plekke ook maatregelen genomen om voldoende afstand te kunnen bewaren.

Reacties