SP put hoop uit advies aan Hoge Raad over participatieplaatsen

Foto: Wikipedia / Fruggo

De SP heeft naar aanleiding van ons artikel Advies aan Hoge Raad legt mogelijk bom onder participatiebanen enkele vragen aan het college en wil graag weten hoeveel inwoners van Zaanstad daarmee te maken kunnen krijgen wanneer de Hoge Raad een advies van advocaat -generaal Ruth de Bock overneemt.

Haar advies luidt om in sommige gevallen werk in het kader van de Participatiewet als volwaardige arbeid te beschouwenmet en er een gwone arbeidsovereenkomst aan te verbinden. Dit zou gevolgen kunnen hebben voor de beloning van bijstandsgerechtigden en nuggers (mensen die geen recht hebben op een uitkering maar wel werkzoekend zijn, red.) die worden ingezet met werkervaringsplaatsen, werkstages en proefplaatsingen of van wie een tegenprestatie gevraagd wordt.

Vrijwel geen doorstroming

In 2016 stelde de SP ook al eens schriftelijke vragen over werkstages en werkervaringsplaatsen en uit de antwoorden daarop kwam naar voren dat het in dat geval ging om banen met behoud van uitkering. ‘Tevens blijkt uit de antwoorden dat maar weinig personen vanuit een werkervaringsplaats doorstromen naar een betaalde baan met vast contract,’  schrijven de raadsleden Evert Hartog en Anna de Groot nu. Zij willen weten hoeveel mensen er dit en vorig jaar als bijstandsgerechtigde of als nugger door of in opdracht van de gemeente geplaatst zijn op een participatieplaats en hoevelen van hen in aanmerking zouden komen voor een gewone arbeidsovereenkomst wanneer de redenering van de advocaat-generaal wordt gevolgd.

Bewijslast bij werkgever

‘Als u drie maanden lang elke week, of minimaal 20 uur per maand, voor dezelfde werkgever werkt, dan mag u ervan uitgaan dat u een arbeidsovereenkomst heeft. Dit betekent bijvoorbeeld dat uw werkgever u ten minste het minimumloon moet betalen. En u niet zomaar mag ontslaan. Is uw werkgever het hier niet mee eens? Dan moet hij bewijzen dat u geen arbeidsovereenkomst heeft,’ is te lezen bij de Rijksoverheid. Op hoeveel Zaankanters is van toepassing dat zij onterecht werken voor een uitkering en dus minder dan het minimumloon verdienen?

Nu al actie ondernemen

‘Als alle personen met een vorm van participatieplaats een arbeidscontract krijgen, bent u dan uiteindelijk ‘goedkoper’ uit dan wanneer deze personen met behoud van uitkering werken?’ vragen De Groot en Hartog ook. Ze zien aankomen dat wanneer het hoogste rechtscollege op het gebied van civiel re, straf- en belastingrecht het advies van de advocaat-generaal volgt, een aantal uitkeringsgerechtigden en nuggers een arbeidsovereenkomst zal moeten krijgen in plaats van een participatieplaats. Is het college bereid om vooruitlopend op het oordeel van de Hoge Raad dit alvast voor de Zaanse uitkeringsgerechtigden en nuggers te gaan regelen?

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen