Maak een meubel uit afval: Tweede Circular Furniture Challenge

Foto: Pixabay / Shirley Hirst

De Circular Furniture Challenge van de Green Business Club Zaanstad daagt studenten uit om met reststromen van Zaanse bedrijven een vernieuwend, circulair en functioneel meubel of te ontwerpen. Het project is een initiatief van de werkgroep Circulair, waaraan Forbo Flooring, GZ OfficeXperience, de Rutte Groep en de gemeente meedoen.

De opzet van de Circular Furniture Challenge dient een aantal aanvullende doeleinden:

  • Onderwijs en bedrijfsleven betrekken in de transitie naar de circulaire economie;
  • De circulaire economie in de prakrijk brengen: niet alleen erover praten maar aan de slag;
  • Nieuwe verdienmodellen ontdekken door reststromen een nieuw leven te gunnen;
  • De circulaire economie meer bekendheid geven onder een breder publiek (onderwijs, midden een kleinbedrijf).

Uit de kleinschalige gelijksoortige challenge in 2019 zijn mooie resultaten gekomen. Een team is doorgegaan met hun circulaire product en inmiddels wordt samengewerkt met partijen zoals Looops (maker van refurnished kantoormeubelen) en Forbo Flooring om het materiaal Multylino in de markt te zetten. Leerlingen die deelnemen leren over de circulaire economie en wat dat praktisch voor hen kan betekenen. Door marketing en communicatie moet het bewustzijn van bedrijven voor het belang en de mogelijkheden van circulariteit worden vergroot: dit is wat er mogelijk is met ‘afval’.  Omdat Zaanstad van origine een maakindustrie heeft, hoopt de Green Business Club Zaanstad veel bedrijven aan het denken te zetten over hun reststromen en de waarde daarvan.

Aanmelden

Na het succes van vorig jaar komt er nu een tweede editie van de Circular Furniture Challenge. Er wordt nog gezocht naar zowel meer Zaanse onderwijsinstellingen die willen meedoen en naar Zaanse bedrijven die reststromen ter beschikking willen stellen aan de challenge. Wie interesse heeft om me te doen kan zich melden bij  [email protected]

Reacties