Code oranje of code geel: wat betekent dat voor reis naar Turkije?

Foto: Pexels / Hakan Tahmaz

ADVERTORIAL Waarom heeft Turkije nog altijd een code oranje reisadvies? Dit is een veel voorkomende vraag. En dit terwijl de grootse coronabrandhaarden van Europa al enkele weken op code geel staan. Bij code oranje is het advies om alleen noodzakelijke reizen te maken. Bij code geel mag je wel naar dat land op vakantie, mits je de veiligheidsrisico’s en hygiënemaatregelen in acht neemt.

Deze zomer mag u bijvoorbeeld op vakantie naar Italië, terwijl dit land 242.000 besmettingen had en er ruim 34.850 mensen aan het virus zijn overleden. Of neem Spanje, met een tussenstand van bijna 251.000 besmettingen en 28.385 sterfgevallen. Turkije telde 205.000 besmettingen, maar daarentegen ‘slechts’ 5225 doden. Ondanks deze cijfers blijft Turkije voorlopig nog op code oranje staan, met het reisadvies beperkt tot noodzakelijke reizen. Daar vallen dus géén vakantiereizen naar Turkije onder.

Wij moeten ons houden aan het Nederlandse reisadvies. Door code oranje worden er ook minder vluchten uitgevoerd naar Turkije. Zodra het land code geel ontvangt mogen we weer op vakantie naar de Turkse Rivièra en zullen er meer vluchten worden uitgevoerd. Aan de hand van vraag en antwoord proberen we de meeste vragen weg te nemen over reizen naar een land waar code oranje geldt, zoals Turkije.

Mag ik wel of niet vliegen naar een land met code oranje?

Ja, u mag vliegen naar een land met code oranje, maar alleen voor noodzakelijke reizen. Code oranje betekent dat de overheid mensen aanraadt alleen naar Turkije te reizen als dit noodzakelijk is. Vakantievluchten vallen hier dus niet onder.

Wat gebeurt er als je naar Turkije vliegt, maar dit niet noodzakelijk is?

In principe gebeurt er niets. Het is echter altijd verstandig om het advies van de Nederlandse overheid op te volgen. Momenteel heeft Turkije nog altijd een code oranje reisadvies. Het blijft altijd uw eigen verantwoordelijkheid om goed op te letten en te beslissen of u wel of niet afreist naar een land of gebied met code oranje.

Mijn werkgever geeft aan dat ik na een reis naar Turkije met code oranje twee weken in quarantaine moet als ik terugkom. Mag dit?

Dit is een belangrijke vraag waar veel werknemers in Nederland op dit moment mee geconfronteerd worden. Iedere werkgever heeft een arbeidsovereenkomst met de werknemer. Het is daarom belangrijk om uw arbeidsovereenkomst goed na te lezen over wat wel en wat niet mag. Daarnaast hebt u als werknemer te maken met een CAO, lees deze ook goed. Is het daarna nog steeds niet duidelijk, vraag dan advies aan de vakbond of brancheorganisatie. Tevens is het altijd goed om met de werkgever om de tafel te zitten. Vragen staat vrij, en het is verstandig om er met de leidinggevende over te praten. Laat het niet zover komen dat de arbeidsrelatie wordt verstoord.

Mijn werkgever geeft aan dat ik ontslagen word als ik in Turkije ben en het land op slot gaat, waardoor ik niet terug kan komen in Nederland.

Het antwoord op deze vraag is gelijk aan bovenstaand antwoord. Lees goed uw arbeidsovereenkomst en de CAO waar u onder valt. Ook hierbij geldt, mocht u er niet uitkomen neem dan contact op met de brancheorganisatie of vakbond. Laat u goed informeren over uw rechten  en plichten. Ga met de werkgever in gesprek. Leg uit waarom u graag naar Turkije wilt vliegen. Is het voor een vakantie of wilt u uw familie opzoeken die u al een jaar niet hebt gezien? Leg de situatie uit, dan komt er misschien begrip van de leidinggevende.

Dreigen met ontslag is nooit leuk om te horen. Maar ga er altijd over in gesprek. Maar als het echt zó gevoelig ligt bij een werkgever, is het misschien verstandig nog even te wachten met een vliegreis naar Turkije totdat het land code geel ontvangt. Dan kunt u altijd nog een lastminute Turkije boeken en op vakantie gaan zonder uw baan op het spel te zetten. Aan een verstoorde werkrelatie heeft niemand wat.

Wanneer krijgt Turkije code geel?

De autoriteiten van de Europese Unie en Turkije zijn hierover constant met elkaar in gesprek. De hoop is erop gevestigd dat in juli ook Turkije het reisadvies code geel krijgt. Wanneer u naar landen met een code geel of oranje reist is het altijd verstandig om de contactgegevens van het ministerie van Buitenlandse Zaken op te slaan. Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is dit Buitenlandse Zaken Contact Center 24/7 bereikbaar via het telefoonnummer +31 247 247 247.

Mocht er onverhoopt iets gebeuren tijdens uw verblijf in Turkije dan kunt u altijd contact opnemen met de Nederlandse ambassade of met via het bovenstaande telefoonnummer. Het is prettig om goed voorbereid op reis te gaan, dus bewaar het nummer bij uw contactpersonen.

Wat is het verschil tussen code geel, oranje en rood?

Ieder reisadvies heeft een classificatie die aangeeft hoe veilig een land of gebied is. Dit gebeurt met een kleurcode. Deze kleuren geven een idee of er in het land een veiligheidsdreiging is. En zo ja, hoe zwaar het reisadvies dan is. Normaal gesproken geven de kleurcodes de veiligheidssituatie in een land aan. Bij landen met het coronavirus geldt de volgende uitleg over de kleurcodes:

Groen: In dit land of gebied zijn op dit moment geen coronamaatregelen die van invloed zijn op uw reis of verblijf;

Geel: In verband met corona hebben deze landen maatregelen getroffen die beperkte invloed hebben op het dagelijks leven;

Oranje: In deze landen is het dagelijks leven ontwricht. Het advies is om alleen te reizen indien het echt noodzakelijk is. Vakantiereizen zijn niet noodzakelijk.

Rood: Dit land of gebied is totaal afgesloten. Er is geen uitzicht op in- en uitreizen.

Waarom heeft Turkije code oranje en Italië en Spanje niet? 

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken beoordeelt alle landen op bepaalde criteria. Aan de hand hiervan wordt de beslissing genomen of een land code geel of oranje krijgt. Het kan zo zijn dat Italië en Spanje wel aan bepaalde criteria en voorwaarden van de Nederlandse overheid voldoen maar Turkije nog niet. We weten helaas de exacte reden niet. Daarnaast is het nog onzeker wanneer Turkije wel van code oranje naar geel gaat. We hopen natuurlijk snel, maar met het coronavirus is niets zeker. Houd daarom iedere dag de berichtgeving in de gaten.

Mijn vlucht gaat door, maar door code oranje wil ik mijn vlucht annuleren. Ik ben namelijk angstig om te reizen of vanwege gezondheidsrisico’s.

Zolang uw vlucht doorgaat en dus niet door de luchtvaartmaatschappij is geannuleerd, gelden de reglementaire voorwaarden met betrekking tot het annuleren of/of wijzigen van een vliegticket. Luchtvaartmaatschappijen zijn hier helaas heel streng in. Verwacht van hen geen coulance. Zodra uw vlucht door de vliegmaatschappij is geannuleerd maakt u aanspraak op teruggave van het reisgeld in de vorm van een voucher (tegoedbon).

Indien u vanwege gezondheidsredenen niet wilt vliegen, neem dan altijd een wijs besluit en annuleer zelf uw vlucht. Neem nooit onnodige gezondheidsrisico’s om maar op vakantie te kunnen.

Wanneer moet ik een gezondheidsverklaring invullen en waar moet ik die inleveren?

Tijdens de vlucht naar Turkije en Nederland ontvangt u een formulier met daarop een aantal vragen. Het zijn geen ingewikkelde vragen, maar zorg wel dat u op iedere vraag een eerlijk antwoord geeft. Zodra u alle vragen naar waarheid hebt beantwoord, ondertekent u het formulier. Bewaar het daarna op een plek waar u snel bij kunt, bijvoorbeeld bij uw paspoort. Bij de paspoortcontrole wordt namelijk om het formulier gevraagd. U levert het formulier daar ook in. Indien u niet alle vragen hebt beantwoord, kunt u rekenen op oponthoud bij de paspoortcontrole.

U hoeft zelf niet van tevoren een formulier te printen en mee te nemen. U ontvangt dit formulier aan boord van het vliegtuig. Neem wel een pen mee om het formulier in te kunnen vullen. In deze tijden van corona is het verstandig dat u uw eigen pen gebruikt.

Mag ik mijn handbagage wel of niet inchecken?

Tot nader bericht dient u het toegestane gewicht voor handbagage als ruimbagage in te checken. De handbagage mag men voorlopig niet mee aan boord nemen. Alle handbagage gaat in principe mee als ruimbagage. U hoeft hier dus niet extra voor te betalen.

Mag ik wel een klein (hand)tasje als handbagage meenemen?

Ja, u mag een kleine (hand)tas meenemen als handbagage. We hebben het dan over een kleine dameshandtas, een heuptas of een laptoptas. Een tas waar u uw reisbescheiden in kunt opbergen en een aantal persoonlijke spulletjes. Denk aan een afmeting van maximaal 30 centimeter breed. Het maximale gewicht van deze kleine handtas met inhoud is twee kilo.

Voorkom problemen met handbagage en check deze daarom van tevoren in als ruimbagage. Indien u zich niet aan de regels van de luchtvaartmaatschappij houdt, loopt u namelijk het risico dat u geweigerd wordt bij het boarden. Bij twijfel kunt u bij het inchecken aan het grondpersoneel vragen of u uw kleine tas mee mag nemen aan boord.

Mag ik bij het inchecken het gewicht van mijn handtas en ruimbagage optellen en in één koffer stoppen?

Ja, u behoudt het recht op ruimbagage. Het gewicht van je handbagage komt er bovenop. Voor het gewicht van de handbagage hoeft u niet extra te betalen. Let wel op dat één koffer nooit zwaarder mag wegen dan 32 kilo. Indien dit wel het geval is, dan moet u de inhoud verdelen over twee stuks bagage. Voorkom problemen met het gewicht van uw koffer door die thuis te wegen. Daar is een speciale kofferweegschaal voor. Hebt u deze niet, ga dan op de weegschaal staan met de koffer in de hand. Trek van dit gewicht het eigen lichaamsgewicht af en u weet direct hoeveel de koffer weegt.

Krijg ik een maaltijd aan boord?

Ja, op vluchten waarbij een maaltijd is inbegrepen, zoals bijvoorbeeld van Turkish Airlines, krijgt u een maaltijd aan boord. Nadat het vliegtuig is opgestegen wordt de maaltijd geserveerd. De maaltijden zijn uit het oogpunt van hygiëne netjes verpakt in een zak. U ontvangt het zakje met de maaltijd en daarbij een waterflesje of een pakje fruitdrank van de stewardessen.

Hoe gaat het eten van mijn maaltijd in zijn werk als ik mijn mondkapje niet mag afdoen tijdens de vlucht?

Tijdens het nuttigen van de maaltijd mag het mondkapje natuurlijk af. De passagiers die naast elkaar zitten wordt ten zeerste geadviseerd om niet tegelijk te gaan eten. Overleg daarom met de passagier die naast u zit wie het eerst aan zijn of haar maaltijd begint. Dit advies wordt ook omgeroepen in het vliegtuig. Houd dit advies ook aan als u familie van elkaar bent. Hier wordt geen uitzondering in gemaakt. Houd u aan de hygiëne maatregelen, ook voor uw medepassagiers. Zodra u klaar bent met eten moet u de gezichtsbescherming weer om doen.

Krijg ik een mondkapje tijdens het boarden?

Nee, normaal gesproken krijgt u geen mondkapje als u aan boord van het vliegtuig gaat. U moet zelf zorgen voor gezichtsbescherming. Er zijn wel uitzonderingen, zoals Turkish Airlines. Zij delen aan passagiers een zogenoemde hygiëne kit uit. Daarin zitten een mondkapje en desinfecterende doekjes. Maar neem voor de zekerheid altijd zelf een mondkapje mee. Stop deze in een zak of in de handtas, zodat u er altijd eentje bij u draagt. In deze coranatijden is een mondkapje op zak hebben geen overbodige luxe.

Zijn kinderen verplicht een mondkapje te dragen in het vliegtuig?

Nee, kinderen tot en met twaalf jaar hoeven in principe géén mondkapje te dragen tijdens de vlucht. Er is overigens geen beleid voor, waardoor het geen verworven recht is. Het kan dus voorkomen dat dit bij sommige vluchten anders is geregeld. Per luchtvaartmaatschappij kan dit verschillen. De luchtvaartmaatschappijen doen er alles aan om de vlucht voor iedereen zo aangenaam, maar ook zo veilig mogelijk te maken. Indien uw kind wel een mondkapje om moet van het cabinepersoneel, ga dan alstublieft niet in discussie. Het is uit veiligheidsoverwegingen voor het kind, maar ook van de medepassagiers.

Waar moet ik in Turkije een mondkapje dragen?

In Turkije is het verplicht om in alle openbare ruimtes een mondkapje te dragen. Dus in supermarkten en overheidsgebouwen, maar ook in de bus. Zorg dus dat u altijd een mondkapje op zak hebt. Tijdens de vlucht, op het vliegveld en op straat in Turkije. Mondkapjes zijn inmiddels overal te krijgen. Neem er genoeg mee op reis, zodat u altijd een schoon kapje hebt. Denk er ook aan dat u op de terugvlucht opnieuw een mondkapje moet dragen.

Kan ik in Turkije winkelen?

Ja, u kunt gewoon winkelen in Turkije, zolang u een mondkapje draagt.  

Wij hopen dat uw vragen met betrekking tot reizen naar Turkije in de huidige situatie zijn beantwoord. Mocht uw vraag er niet tussen staan, neem dan contact op met uw reisorganisatie. Hopelijk krijgt Turkije snel het reisadvies code geel, zodat u weer ‘normaal’ op vakantie kunt naar het geliefde Turkije. We snakken allemaal naar een zorgeloze lastminute Turkije en willen graag vliegtickets Izmir boeken om te genieten van zon, zee en strand.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen