Bestuursrechter legt bom onder fusie PostNL en Sandd

Foto: Wikipedia / Sandd

De vergunning die de regering heeft verleend voor de fusie van de postbedrijven PostNL en Sandd is ongeldig, zo oordeelde de rechtbank van Rotterdam vandaag. Door de fusie zou een monopolist ontstaan en daar vond het kabinet een uitweg voor. Of dacht die te hebben gevonden.

Marktwaakhond Autoriteit Consument & Markt weigerde in eerste instantie om akkoord te gaan met de samenvoeging, maar de regering kwam daarop met een bijzondere regeling om de fusie toch te kunnen laten doorgaan. Dat is volgens de rechter echter niet zorgvuldig genoeg gedaan. De bestuursrechte oordeelde onder andere dat andere postvervoerders dan PostNL en Sandd te weinig gelegenheid hebben gekregen om hun kijk op de zaak te geven.

Aannames

Daarnaast had staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken bepaalde aannames over de toekomst van de postmarkt onvoldoende onderbouwd. Daardoor kon ze ook nog niet afdoende beargumenteren dat de fusie van de postbedrijven nodig is voor het algemeen belang, aldus de rechter. Wat de concrete consequenties zijn van de vernietiging van de vergunning is niet meteen duidelijk. De bestuursrechter oordeelt alleen of de toestemming geldig is of niet. De bal ligt daarmee nu weer bij het ministerie van Economische Zaken. Keijzer kon vandaag nog niet inhoudelijk reageren op ‘de verstrekkende uitspraak’ van de rechter.

Franchisenemers

Franchisenemers voelden zich in de kou gezet door het besluit van Sandd en PostNL om per 1 februari dit jaar hun krachten bundelen. Die omstreden fusie zou ten koste gaan van ruim 3000 bezorgers die via negen franchisebedrijven voor Sandd werken. Deze werknemers komen niet in aanmerking voor de transitievergoeding die Sandd-medewerkers wel toucheren als ze het fusiebedrijf willen verlaten.

,,

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen