Zaanse startup brengt temperatuur en afstand in beeld

Foto: Pixabay / iXimus

De Italiaanse/Nederlandse tech startup Kotuko heeft een ‘safety check’ geïntroduceerd om organisaties te wapenen tegen corona. Safety Check scant de lichaamstemperatuur van bezoekers en medewerkers wanneer zij ergens binnenkomen. Ook geeft een persoonlijke tracer een waarschuwingssignaal als er te weinig afstand wordt gehouden. Het bedrijf in oprichting is hier gevestigd aan de Zuiddijk 412 in Zaandam.

De Safety Check is een techdriven oplossing voor social afstand en maakt een veilige toegang tot ruimtes mogelijk. Door de tracer op te nemen in de Covid-19 protocollen van bedrijven, productievoorzieningen en fabrieksruimtes kunnen preventieve maatregelen beter worden nageleefd.

Interesse

Ook hotels, evenementenorganisaties en overheden tonen al interesse in de uitvinding, die het mogelijk maakt preventief te handelen door de temperatuurscan en door tril- en/of geluidssignalen bij een te grote nabijheid van andere mensen. Ook is, in het geval van een coronabesmetting de bron snel te achterhalen.

 

 

 

 

 

Om te techniek te laten werken melden medewerkers of bezoekers zich bij binnenkomst aan, waarna de temperatuur wordt opgenomen met een Termo Scanner met gezichtsherkenning. Daarna ontvangen ze een tracer die kan signaleren en waarschuwen wanneer mensen dichter dan anderhalve meter bij elkaar staan. Alle alarmeringen worden opgeslagen, inclusief de tijd waarop het sinaal afging. Zo wordt ook duidelijk welke bewegingen er in een omgeving plaatsvinden en bij drukte op vaste plekken kan bijvoorbeeld de routing worden aangepast. Bij een geval van besmetting is de traceerbaarheid van contacten 100 procent.

In Nederland verboden

Veel bedrijven en instanties zijn op dit moment aan het bekijken hoe ze hun werkzaamheden veilig kunnen hervatten en krijgen te maken met infrastructurele aanpassingen, een nieuwe organisatie en digitale processen. De veiligheid van de medewerkers, klanten en bezoekers moet hierbij gegarandeerd kunnen worden. In Nederland is een verplichte temperatuurscan niet toegestaan. Op grond van de Algemene Verordening Gegevensbescherming is het verboden om de temperatuur op te nemen bij werknemers. Het meten van iemands lichaamstemperatuur is in principe een verwerking van persoonsgegevens. Ook in het geval van bezoekers is dit verboden.

Op basis van vrijwilligheid

In andere EU-lidstaten zoals Spanje en Italië mogen wel temperatuurscans worden uitgevoerd. Nederland en ook België verschillen verschillen wat dar betreft van veel andere landen. Werknemers en bezoekers kunnen een dergelijke scan echter wel doen op basis van vrijwilligheid. Kotuko verwacht dat minder mensen hier nu vanwege de uitzonderlijke situatie moeite mee zullen hebben. De organisatie zegt privacy hoog in het vaandel te hebben en verwerkt alle gegevens volgens de AVG-wetgeving.

 

 

Volgens het bedrijf vraagt de pandemie om andere wetgeving. Oscar Bout van Kotuko Nederland zegt daarover in een persbericht: ‘Het zijn andere tijden en die vragen om een andere aanpak. In andere Europese landen begrijpen ze dat heel goed. Zie hoeveel technologie ons tot op heden heeft geholpen om de gevolgen van deze crisis te onderdrukken. Online shopping, video conferencing, thuiswerken in de cloud. Allemaal zaken die ervoor gezorgd hebben dat we verder kunnen. Op het moment dat iemand koorts heeft, dan wil je dat toch weten om erger te voorkomen? En op het moment dat je merkt dat anderhalve meter afstand op bepaalde plekken binnen je organisatie niet werkt, dan wil je dat toch kunnen aanpassen door bijvoorbeeld dat deel af te sluiten?’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen