‘End of life’ technologie in slimme meters: wellicht opnieuw beginnen

Foto: Wikimedia / Defense Advanced Research Projects Agency

Ruim vier miljoen ‘slimme’ energiemeters zijn niet in staat om doorlopend gegevens over het energieverbruik te versturen en daarmee ongeschikt voor de energietransitie, zo blijkt uit onderzoek in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken waar het Financieele Dagblad vandaag over schrijft.

Het gaat om meters die in particuliere woningen zijn geïnstalleerd door de netbeheerders Liander en Stedin en die data versturen via de verouderde communicatietechnologie CDMA. De meters worden ook in Zaanstad nog steeds geïnstalleerd. In Nederland zijn en worden tot en met 2021 circa 4,3 miljoen van dergelijke energiemeters uitgerold. Maar de de technologie is volgens het onderzoek van bureau Dialogic end of life. ‘Noch de technologie, noch het netwerk zijn in staat om de communicatiebehoefte te dragen die wordt voorzien in de energietransitie. Daarnaast neemt de beschikbaarheid van CDMA-technologie (chipsets, modemmodules, netwerkapparatuur) de komende jaren verder af.’

Data

Naast deze problemern noteerden de onderzoekers ook een toename in de vraag naar data; ‘Waar in eerste instantie één waarde per dag werd uitgelezen, is de vraag naar kwartierwaarden (ééns per dag opgehaald) groter dan verwacht door de netbeheerders. Er zijn daarnaast signalen dat ook vraag naar real-time ‘secondenwaarden’ zal ontstaan, iets wat op basis van het CDMA-netwerk niet realistisch lijkt.’ Als consumenten steeds meer hun eigen stroom gaan opwekken moeten ze ook doorlopend kunnen zien wat die op dat moment kost en de netbeheerders hebben constant data nodig om vraag en aanbod op elkaar te kunnen afstemmen. Nieuwere technologieën als LTE-M en NB-IoT zijn volgens het onderzoeksrapport wat dat betreft vele malen efficiënter.

Duur

Bijna alle oplossingen voor het probleem zijn duur. Zo lopen de netbeheerders het risico dat alle slimme meters opnieuw vervangen moeten worden en dat bovendien hun netwerk van 150 zendstations niet langer operationeel kan blijven. Het ministerie reageert eind dit jaar op het onderzoeksrapport, na nader in de consequenties van verschillende opties te zijn gedoken.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen