Wie durft het nog aan met een huurprijs van 75.000 euro per jaar?

Foto: Google Street View

Welke ondernemer ziet met de huidige crisis in gedachten heil in een winkel op de Gedempte Gracht in Zaandam die alleen al aan huur 75.000 euro per jaar moet genereren? Wie een briljant plan heeft kan voor dat bedrag terecht op nummer 12.

Daar was tot de kerstdagen van vorig jaar een vestiging van de modeketen Promiss gevestigd en tot 2016 een filiaal van het opgeheven modemerk Superstar. De winkelruimte op de begane grond is een kleine 200 vierkante meter groot en is per direct beschikbaar. In december werd het pand overigens nog op Funda te huur gezet voor 65.000 euro pet jaar. Wat de coronacrisis wel duidelijk heeft gemaakt is zelfs grote (internationale) retailketens in problemen raken als de omzet plotseling dramatisch terugloopt en dat dan meteen naar de vastgoedeigenaren gekeken wordt voor een oplossing. Maar ook die eigenaren hebben personeel dat ze moeten betalen en lopende kosten. Het is dus geen een-tweetje dat die in geval van nood wel een deel van de klap opvangen. Misschien is er wel een heel nieuw verhuurmodel nodig om beide partijen overeind te houden.

Veilig winkelen

Inmiddels heeft Retailagenda samen met andere brancheorganisaties een ‘handreiking’ opgesteld voor veilig winkelen nu de straten weer vollopen. In het stuk Verantwoord bezoek winkelgebieden staan richtlijnen om ondernemers, vastgoedexploitanten, handhavers en gemeenten te helpen om een veilig bezoek aan winkelgebieden te bevorderen. Winkels willen klanten graag weer verwelkomen, maar hoe passen wachtrijen in de winkelstraten? Hoe loop je van winkel naar winkel? Hoe kun je de drukte zo goed mogelijk spreiden? Op die vragen probeert de retailsector antwoorden te vinden die al naar gelang de inrichting van het gebied aan te passen zijn, maar die toch overal in Nederland van dezelfde uitgangspunten uitgaan. Dat moet rust en vertrouwen geven bij het publiek.

 

Cookieinstellingen