Zwaar verlies voor ABN Amro in eerste kwartaal 2020

De inmiddels gesloten vestiging in Krommenie.
Foto: Google Street View

ABN Amro heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een nettoverlies van 395 miljoen euro geleden, tegen een nettowinst van 478 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. De coronacrisis maakt het noodzakelijk de voorzieningen voor verwachte kredietverliezen drastisch te verhogen, tot 1,1 miljard euro.

Niet alleen corona speelt de bank parten, maar ook de fors gedaalde olieprijzen en andere marktontwikkelingen. ‘De coronapandemie is bovenal een persoonlijke gezondheidscrisis, maar het heeft ook een significante impact op de mondiale economie,’ aldus de nieuwe topman Robert Swaak. ‘Dankzij onze strategische investeringen in IT en digitale oplossingen in de afgelopen jaren konden we onze dienstverlening aan klanten zonder onderbreking voortzetten. We werken nauw samen met onze klanten en troffen diverse steunmaatregelen, waaronder automatisch uitstel van rente en aflossing.’

Witwassen

Een zorgenkindje is de afdeling Corporate & Institutional Banking (CIB) voor zakelijke klanten met een jaaromzet van boven 250 miljoen euro, waar de verwachte winstgevendheid uitblijft. Ook komt het risicoprofiel van onderdelen van CIB niet geheel overeen met dat van de bank, zegt Swaak. Zijn aandacht gaat daarom de komende tijd uit naar de beoordeling van de CIB-activiteiten, de impact van corona en ook naar het bestrijden van witwaspraktijken. De bank is nog altijd onderwerp van een strafrechterlijk onderzoek naar mogelijke overtredingen wat betreft het tegengaan van witwassen. Het OM verdenkt ABN Amro ervan langere tijd ongebruikelijke transacties niet, of niet op tijd te hebben gemeld. Ook zouden cliënten niet voldoende onderzocht zijn en heeft de bank niet op tijd gebroken met klanten met een luchtje.

 

 

Reacties