Staatssteun voor Franse moeder BCC; ook MediaMarkt krimpt

De vestiging van BCC aan de Westzijde in Zaandam.
De vestiging van BCC aan de Westzijde in Zaandam.
Foto: Google Street View

MediaMarkt en Saturn merken de gevolgen van de coronacrisis en moederbedrijf Fnac Darty van de Nederlandse elektronicawinkel BCC krijgt van Franse banken een lening van 500 miljoen euro, waarvoor de Franse overheid garant staat.

De lening is bedoeld om de liquiditeit van het bedrijf op peil te houden nu alle winkels in Frankrijk, België en Spanje al een maand gesloten zijn. MediaMarkt en Saturn hebben 881 van de 1025 in Europa dicht moeten gooien en alleen in Nederland, Portugal, Hongarije en Zweden zijn ze nog open. Online wordt veel meer verkocht, maar dat kan het verlies in de winkels niet goedmaken. De onlineomzet steeg met 24 procent tot 861 miljoen euro, goed voor 18,6 procent het totaal. Maar over het hele eerste kwartaal gezien viel de omzet 6,6 procent lager uit en kwam uit op 4,6 miljard euro. Alle winkels hebben aangepaste openingstijden, installaties en services aan huis (met uitzondering van reparaties) zijn opgeschort en er treedt soms vertraging op bij het uitvoeren van reparaties en het terugbetalen van geretourneerde spullen.

De Nederlandse retail importeert veel elektronica, kleding, huishoudartikelen en babyspullen uit China. Ondernemers die daar sterk afhankelijk van zijn merkten eerst de gevolgen van het wegvallen van de scheepsladingen vol voorraad uit het Oosten en nu ook van wegblijvende klanten. Het op één na grootste webplatform van Nederland verhoogde eind februari de prijzen van bepaalde elektronicaproducten, naar eigen zeggen om de vraag meer te reguleren en om te voorkomen dat bepaalde producten niet meer leverbaar zouden zijn. Maar de gevolgen van de coronacrisis treffen vooral de fysieke winkels – en daarmee de bedrijven daarachter.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen