Hema hard getroffen door coronacrisis: geld raakt op

Wordt Hema het eerste grote slachtoffer van deze crisis?
Foto: Google Street View

Hema heeft om huurkorting verzocht bij de verhuurders en vraagt bovendien offers van het personeel. Volgens een brief van topman Tjeerd Jegen waaruit Het Financieele Dagblad citeert betaalt de warenhuisketen maandelijks zo’n dertien miljoen euro aan huur, maar kan in april en mei slechts de helft daarvan worden overgemaakt.

In overleg met de vakbonden zijn daarnaast loonsverhogingen opgeschort en vervalt de reiskostenvergoeding. Het bedrijf heeft daarnaast een beroep gedaan op de NOW-regeling, die de regeling voor werktijdverkorting heeft vervangen. Ondernemingen die door de coronacrisis hun omzet met 20 procent of meer zien dalen kunnen dan tot 90 procent van de loonsom vergoed krijgen door het Rijk. Hema-leveranciers hebben volgens NRC Handelsblad te horen gekregen dat de betalingstermijn is opgerekt en bezotgde schuldeisers hebben even geen prioriteit. Om de komende maanden door te komen zijn ‘creativiteit, flexibiliteit en soms moeilijke, ongekende oplossingen nodig, aldus Jegen.

Schuld van 750 miljoen

De keten van Marcel Boekhoorn heeft een schuld van rond 750 miljoen euro overgenomen van de voormalige Britse eigenaar Lion Capital en is daardoor jaatlijks alleen al ruim 50 miljoen euro kwijt aan rente. De volgende betaling op Hema-obligaties is op 15 april, als negen miljoen euro moet worden uitgekeerd. Als gevolg vanoverheidsmaatregelen zijn ruim 200 buitenlandse filialen in België, Duitsland en Spanje gesloten en is het in de winkels in eigen land doodstil. Ook hier de winkels sluiten is voor Hema echter geen optie: dan komt er helemáál geen geld meer binnen.

 

Reacties